13.07.2017 15:42

Vai Himalaju sāls ir vērtīgāks par parasto?

Autors  “Kodols”, pēc time.com
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Vai Himalaju sāls ir vērtīgāks par parasto? pixabay.com

Pēdējā laikā šķiet, ka rozā Himalaju sāls ir visur: sāls dzirnaviņās, sāls lampās, plāksnēs, kas paredzētas gaļas cepšanai, un pat sāls istabās dažādos veselības salonos. Bet vai tiešām Himalaju sāls ir visas šīs uzmanības vērta? Nolēmām pārbaudīt šā fenomena zinātnisko pusi.

Fakti

Rozā Himalaju sāli iegūst no sālsakmens, ko iegūst apgabalos netālu no Himalajiem, bieži vien Pakistānā. Specifisko rozā krāsu sāls iegūst no tādiem mikroelementiem kā magnijs, kālijs un kalcijs. Smalkāki rozā sāls kristāli tiek izmantoti uzturā, lielāki rozā vai oranži sāls gabali – sāls lampās un sāls istabās spa salonos, kas sola tūlītēju ķermeņa detoksikāciju pēc sāls istabas apmeklējuma.


Ko mums stāsta

Tiek apgalvots, ka Himalaju sālim ir daudz priekšrocību. Tas esot veselīgāks par parasto sāli, jo tajā ir lielāka mikroelementu koncentrācija. Sāls lampu ražotāji norāda, ka tas novērš dažādus veselības traucējumus, paaugstina enerģijas līmeni un uzlabo miega kvalitāti, jo attīra gaisu no putekļiem un ziedputekšņiem. Acīmredzot šis process notiek, sāls lampai uzsūcot sevī ūdens molekulas un izdalot negatīvos jonus, kuri attīrot gaisu no putekļiem un ziedputekšņiem, kas savukārt rada tādas elpošanas sistēmas problēmas kā astma un dažādas alerģijas un ietekmē arī garastāvokli. Šos pašus apgalvojumus savās reklāmās izmanto spa saloni, kas piedāvā dažādas procedūras ar Himalaju sāli.

"Reklāmās Himalaju sālim tiek piedēvēta spēja radīt negatīvos jonus, kas uzlabo fizisko un emocionālo labsajūtu," saka Arizonas Universitātes Integrējošās medicīnas centra dibinātājs dr. Endijs Veils. Šāds pieņēmums balstīts uz ideju, ka gaiss tekoša ūdens tuvumā satur daudz negatīvo jonu, kas, dažu zinātnieku ieskatā, ir viens no iemesliem, kādēļ uzturēšanās dabā ir saistīta ar veselības uzlabošanos. Taču, vai cilvēka radīts produkts spēj sniegt tādu pašu efektu, ir neatbildēts jautājums.

Pētījumi

Ir pētījumi, kuros konstatēts, ka liels daudzums pozitīvu jonu, ko izstaro elektroierīces un kas atrodas karstā gaisā, var sabojāt emocionālo un fizisko stāvokli, palielinot stresa līmeni organismā. Savukārt negatīvie joni dara pretējo. Taču tas tā nenotiek vienmēr. Turklāt nav zinātnisku pētījumu, kas apstiprinātu pieņēmumu, ka Himalaju sāls lampas izdala negatīvos jonus.

"Šāds pieņēmums par Himalaju sāls lampām nav zinātniski pamatots," apgalvo Veils. Pat gaisa attīrītāji, kas izdala negatīvos jonus (tā sauktie jonizatori), parasti ir pārāk mazi, lai būtu efektīvi, un eksperti tos neiesaka lietot. Turklāt Himalaju sāls lampas var būt bīstamas – šā gada janvārī no apgrozības tika izņemtas 80 000 Himalaju sāls lampas, jo tika atklāts, ka tās var radīt elektrošoku un aizdegties.

Runājot par pārtikā lietoto sāli, daudzi cilvēki apgalvo, ka Himalaju rozā sāls garšo labāk par parasto balto sāli. Tas tā var būt. "Visi sāļi garšas ziņā nedaudz atšķiras, un tas ir atkarīgs no konsistences un mikroelementu sastāva tajos," saka Veils. Taču uzturvērtības ziņā rozā Himalaju sāls ir ļoti līdzīgs jebkuram citam sālim, līdz ar to tā lietošana nesniedz kādus īpašus ieguvumus veselībai. Tas vienkārši labāk izskatās un ir dārgāks.

Ar zinātniskiem pētījumiem nav pamatota arī sāls izmantošana spa centros. "Sāls terapija tiek lietota un ir apspriesta medicīnā gadsimtiem ilgi. Taču mūsdienās to vairāk izmanto kā papildinošu vai alternatīvās medicīnas metodi," saka Klīvlendas klīnikas alergoloģe dr. Lilija Pjena. Sāls terapijas iedarbība nav zinātniski pierādīta, un tās iedarbība uz veselību nav skaidri zināma. "Iespējams, viens labums ir, taču tas nav saistīts ar sāli, proti, 30–45 minūtes miera un klusuma ir vispārzināms stresa noņēmējs," saka Pjena.

Secinājums

Ja vēlaties ēdienam pievienot rozā sāli, varat droši to darīt, taču diez vai no tā būs kādi īpaši ieguvumi veselībai. Himalaju sāls lampas lietošanai vai citām sāls procedūrām būs vēl mazāka jēga. Iespējams, vislielākā šī sāļa vērtība ir tā, ka tas ir skaists. "Daudzi piekritīs, ka rozā sāls ir dekoratīvs," saka Veils, "taču negaidiet neko vairāk!"