18.05.2017 07:44

Neierasti, bet patiesi vērtīgi padomi veselībai

Autors  “Kodols”, pēc Health.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Neierasti, bet patiesi vērtīgi padomi veselībai pixabay.com

Daudzi ieteikumi veselības uzlabošanai visiem ir labi zināmi, piemēram, mazāk ēst, vairāk kustēties, labi izgulēties. Taču ir arī tādi, kas iesākumā var šķist mazliet dīvaini, tomēr uzlabot veselību palīdz. Lai nu kā, eksperti ir pārliecināti par to iedarbīgumu.

Netīri zobus uzreiz pēc ēšanas!

Nav ieteicams tīrīt zobus uzreiz pēc ēšanas vai dzeršanas, it sevišķi, ja produkti bijuši skābi saturoši. Citrusaugļi, tomāti, sporta un gāzētie dzērieni spēj padarīt zobu emalju mīkstu kā "slapjš smilšakmens", saka Hovards Gembls no ASV Vispārējās zobārstniecības akadēmijas. Tīrot zobus uzreiz pēc šādu produktu ēšanas, jūs paātrināsiet skābes iedarbību uz emalju, kā rezultātā var tikt bojāti zobu dziļākie slāņi. Gembls iesaka zobus tīrīt 30–60 minūtes pēc ēšanas.

Lai apēstu mazāk, ēd vairāk!

"Apmierināt izsalkumu ar paciņu 100 kaloriju cepumu var šķist nekaitīgs ieradums, taču patiesībā tas tikai padarīs jūs vēl vairāk izsalkušus nekā tad, ja jūs apēstu kaut ko kalorijām bagātāku, kas nav ogļhidrāti," saka Emija Gudsone, diētas ārste no Teksasas Sporta medicīnas centra.

"Pat neliels daudzums ogļhidrātu paaugstina cukura līmeni un rada vēl lielāku izsalkumu un vēlmi pēc vēl vairāk ogļhidrātiem." Gudsone iesaka izvēlēties olbaltumvielas saturošus produktus, piemēram, zemesriekstu sviestu vai sieru. "Šāds ēdiens satur vairāk kaloriju, taču olbaltumvielas un tauki ātrāk rada sāta sajūtu un jums ilgāk negribēsies ēst. Līdz ar to kopumā jūs patērēsiet mazāk ēdiena."

Dzer siltu dzērienu, lai atvēsinātos!

Kurš no dzērieniem labāk atvēsinās karstā vasaras dienā – ledus tēja vai silta tēja? Divi nesen veikti pētījumi pierāda, ka pareizais ir otrais variants. Šāda prakse ir ierasta daudzās valstīs, kur bieži valda karstums. Piemēram, Indijā karstā laikā dzert karstu tēju ir norma. Iedzerot malku silta dzēriena, ķermenis sajūt temperatūras maiņu un sāk vairāk svīst. Kad sviedri iztvaiko, ķermenis dabiskā veidā atdziest.

Kad esi saguris, pasporto!

Pēc garas, nogurdinošas darbdienas sportošana ir pēdējā lieta, ko gribētos darīt. Taču izsviedrēšanās patiesībā atgriezīs jums enerģiju. 30 minūtes ilgs vidējas slodzes treniņš uzlabo garastāvokli un mazina spriedzi, lasāms žurnālā "Medicīna un zinātne sportā" publicētā pētījumā. Visām mūsu darbībām nepieciešams skābeklis. Sportojot ķermenis tiek apgādāts ar skābekli labāk, tas uzlabo darbspējas, un mēs tik ātri nenogurstam. Rezultātā uzlabojas arī mentālās spējas.

Raksti ar roku, lai atcerētos uzrakstīto!

Saskaņā ar Indiānas Universitātē veiktu pētījumu pierakstu veikšana ar roku jums palīdzēs atcerēties informāciju labāk nekā jebkurš cits pieraksta veids. Veidojot pierakstus ar roku, smadzenes apstrādā informāciju, savukārt, redzot to, ko esam uzrakstījuši, mēs automātiski atkārtojam informāciju un nostiprinām zināšanas.

Antibakteriālās ziepes nepasargā no saslimšanas

Antibakteriālu ziepju lietošana nepasargā no saslimšanas vai slimību tālākas nodošanas. Patiesībā nav pierādījumu tam, ka antibakteriālās ziepes būtu kaut kādā veidā labākas par parastajām ziepēm. Vēl jo vairāk – ilgstoša dažu ziepju sastāvdaļu, piemēram, triklozāna, lietošana var radīt tādus riskus veselībai kā baktēriju rezistence vai hormonālas izmaiņas. Minesotas štatā ASV jau stājies spēkā aizliegums izmantot triklozānu kosmētikā.