10.10.2016 15:52

Eksperti iesaka kustību minimumu labsajūtai rudenī

Autors  www.jurmala.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eksperti iesaka kustību minimumu labsajūtai rudenī Jūrmalas pilsētas pašvaldība

Līdz ar rudens iestāšanos, kad dienas kļūst īsākas un vakari tumšāki, nereti mazāk uzmanības tiek veltīts fiziskām aktivitātēm. Jūrmalas rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" Veselīga dzīvesveida nodaļas speciālisti fizioterapeite Iveta Kantiņa un ergoterapeite Zane Liepiņa iesaka recepti kustību minimumam veselībai un labsajūtai rudenī.

Ik dienas vismaz 20 minūtes pavadīt svaigā gaisā, atrodoties kustībā, piemēram, uz darbu doties kājām vai ar velosipēdu. Ja parasti izmanto sabiedrisko transportu, tad vienu sabiedriskā transporta pieturas attālumu ieteicams iet kājām.


2–3 reizes nedēļā doties garākā pastaigā gar jūru, pa mežu vai parku, kur var dziļi ieelpot rudens smaržas un priecēt acis ar neparastām dabas radītām krāsām. Piemēram, Jūrmalā ir lieliska iespēja izmantot Veselības maršrutu, kur sestdienās plkst. 10.00 var vingrot svaigā gaisā fizioterapeita vadībā bez maksas.

Vēl nav laiks ieziemot velosipēdu! Saulainas rudens dienas ir kā radītas, lai dotos izbraukumā ar velosipēdu, tikai jāizvēlas laika apstākļiem atbilstošs apģērbs, kā arī ieteicams ievērot drošības apsvērumus un lietot Jūrmalas pilsētas veloceliņus. Jāņem vērā, ka rudenī vakaros ātrāk satumst, tāpēc neaizmirstiet par atstarotājiem!

Nūjošana rudens smaržām bagātā mežā vai pludmalē būs kā oda ķermenim un garam; vienīgi tad, ja gaisa temperatūra noslīd zem 5 grādu atzīmes, neaizmirstiet par piemērotu apģērbu!

Apmeklējiet kādu no pēdējiem sezonas sporta pasākumiem – piedalies vai atbalstiet un iedvesmojieties no citiem. Svaigā gaisā aktīvi pavadīta diena būs kā radīta veselības veicināšanai.

Ja laika apstākļu dēļ fiziskās aktivitātes ārā tomēr vairs nešķiet saistošas, tad ir vērts pamēģināt un izvēlēties kādu no fiziskām aktivitātēm telpās. Vismaz divas reizes nedēļā dodieties uz trenažieru zāli, aerobiku, jogu vai pilatēm, kas sagādā kustību priekam.

Baseina apmeklējums atsauks atmiņā vasaras karstumā baudītās peldes; dariet to 2–3 reizes nedēļā vai kombinējiet ar fiziskām aktivitātēm baseinā, piemēram, ūdens aerobiku vai hidrotrenažieru nodarbību. Lielisks papildinājums baseina nodarbībām būs arī saunas vai tvaika pirts apmeklējums.

Atcerieties, ka pirms fizisko vingrinājumu izpildes obligāts nosacījums ir iesildīt visas locītavas un muskuļu grupas ar vienkāršiem vingrinājumiem, kurus var iemācīt fizioterapeits.

Minimālā fizisko aktivitāšu recepte nosaka, ka ikvienam kustībā jāpavada vismaz 20 minūtes dienā, 2–3 reizes nedēļā fiziskā aktivitāte jāpalielina līdz 45–60 minūtēm.

Ja arī sākumā kaut kas neiet kā gribētos, nekad neatmetiet ar roku fiziskajām aktivitātēm kopumā! Svarīgākais ir izvēlēties sev tīkamāko un piemērotāko nodarbi – vai tā būtu nūjošana, pastaigas, nodarbības baseinā, vai vingrošana zālē – atrodiet sev piemērotāko un iemīliet aktīvu dzīvesveidu arī rudenī!

Veselīgam rudenim rekomendējam ievērot nodarbju līdzsvaru: astoņas stundas miega, astoņas stundas darba, astoņas stundas atpūtas!

Jau trešo gadu Jūrmalā rudens tiek sagaidīts ar pasākuma ciklu, kas veltīts veselībai un labsajūtai. Šogad veselībai veltītie pasākumi notiek mēneša garumā no 25. septembra līdz 23. oktobrim. Katra nedēļa ir veltīta kādam ar veselību un aktīvu dzīvesveidu saistītam tematam. 10. oktobrī sākās Veselības mēneša trešā nedēļa – "Ēd vesels!" –, kas turpināsies līdz 16. oktobrim. Tā veltīta veselīgam uzturam – lekcijām par sabalansētu un veselīgu uzturu.