29.06.2012 15:30

Daudziem pierīdzniekiem svētki beigušies ar ērces kodumu

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ērce palielinājumā. Ērce palielinājumā. arhīvs

Stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) apkopotā informācija liecina, ka vairāk nekā 300 "Jāņu bērni" meklējuši mediķu palīdzību ērces noņemšanu vai nosūtīšanai laboratoriskai pārbaudei. Visvairāk – no Pierīgas novadiem.

"Piemēram, Jāņu dienas rītā- stacionārā ieradās vairāk nekā 30 līgotāji, kuriem bija piesūkušās ērces. Cilvēki tās pārsvarā bija "saķēruši" gan Rīgas parkos, gan namu pagalmos, gan tuvējā Pierīgas reģionā – Babītē, Carnikavā, Jūrmalā, Garkalnē, Mārupē, Dārziņos, Salaspils novadā, "teic Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabineta ārste Laimdota Saldava.

Viņa zina stāstīt, ka pēcsvētku dienās ērces, kopā ar līgotājiem, atceļoja uz LIC arī no tālākiem reģioniem, tostarp, Siguldas.

Jāpiebilst, ka kopš 23.marta, kad stacionārā tika noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce, mediķu palīdzību ērces noņemšanā meklējuši aptuveni 700 iedzīvotāju. Vairāk nekā 1300 cilvēku nodevuši viņiem piesūkušās ērces laboratoriskai pārbaudei, lai pārliecinātos, vai kukainis nav inficēts ar ērču encefalītu.

Šobrīd laboratorijā pārbaudot 1200 ērces, konstatēts, ka ērču inficētības līmenis ir 8,5%. Salīdzinot ar situāciju pagājušā gada analogā laika periodā, šogad ērču inficētība palielinājusies septiņas reizes, vēsta LIC.