28.06.2012 15:31

Ātrās palīdzības punkti Pierīgā ir, mediķi visbiežāk kavējas sliktu ceļu dēļ

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pirms neilga laika kādam vilciena pasažierim Olainē kļuva slikti. Tādēļ vilciens uz Jelgavu kavējās pusstundu. "Apriņķis.lv" pēta, vai tiešām mediķi pie pacientiem Pierīgā brauc pārāk ilgi.

Neatkarīgi no vietas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigādēm pie pacientiem vai cietušajiem dzīvībai kritiskā situācijā 75% gadījumu jānokļūst pilsētās līdz 15 minūšu laikā, bet lauku teritorijās 25 minūšu laikā, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi.

"Analizējot dienesta pērnā gada darba rādītājus, redzams, ka šie noteiktie normatīvi tiek izpildīti un jo īpaši pilsētās tie ir daudz augstāki. Tā 2011. gadā mediķu brigādes tādās Rīgas reģiona pilsētās kā pati galvaspilsēta, Baldone, Baloži, Salaspils, Saulkrasti, Sigulda, Vangaži vairāk nekā 87% gadījumu ieradušās pie pacientiem vai cietušajiem dzīvībai kritiskās situācijās 15 minūšu laikā pēc izsaukuma pieņemšanas," zina stāstīt Ilze Bukša, NMP dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Viņa arī norāda, ka lauku teritorijās 25 minūšu lakā brigādes ieradušās vairāk kā 78% gadījumu. Labākā situācijā ir Pierīgas pilsētas, kurās brigādes pie pacientiem ierodas vidēji 10 minūtēs, bet lauku teritorijās aptuveni 19 minūtēs.

Visbiežāk mediķi pie palīgā saucējiem ierodas ar nokavēšanos, slikto un neizbraucamo ceļu dēļ, nevis tāpēc, ka tālu jābrauc.

"Jāsaka, ka nokļūšana pie pacientiem dažkārt ir apgrūtināta ne tikai lauku teritorijās, bet arī pilsētās. Visbiežāk tas notiek rudeņos un ziemā, kad brigādēm jāpiekļūst pacientiem pa netīrītiem, sasnigušiem, izteikti sliktiem ceļiem, vai pat bezceļiem," zina stāstīt I. Bukša.

Visos šādos gadījumos mediķi gan vienmēr cenšas saukt palīgā atsaucīgus kaimiņus un pašvaldību, lai piekļūtu pie pacienta. Savukārt pilsētās problēmas rada netīrītie iekšpagalmi un blīvi novietotās automašīnas tajos, nereti apgrūtinot operatīvā transportlīdzekļa piekļūšanu pie vajadzīgās mājas vai kāpņu telpas.

Ilgāk mediķus var nākties gaidīt viensētās, kas atrodas tālu no apdzīvotām vietām vai novadu centriem, kur izvietotas brigādes – mediķiem jāpārvar lielāks attālums, lai nokļūtu līdz izsaukuma vietai, kā arī tieši piebraucamie ceļi pie mājām nereti netiek pietiekami uzturēti un tīrīti.

Tāpat pēc I. Bukšas teiktā, neatliekamās palīdzības darbu nereti aizkavē arī tādi cilvēki, kuriem vajadzētu doties pie ģimenes ārsta, jo veselības problēmas dzīvību neapdraud.

"Nereti cilvēki ātrajai palīdzībai zvana arī dažādu vieglu saslimšanu vai vienkāršāku traumu gadījumos, piemēram, durvīs iespiests pirksts, paaugstināta temperatūra, klepus un citas vainas," zina stāstīt dienesta pārstāve. Šādos gadījumus viņa mudina sazināties ar savu ģimenes ārstu un konsultēties par nepieciešamo palīdzību vai vērsties tuvākajā ārstniecības iestādē. Savukārt vakara stundās, pēc ģimenes ārstu darba laika, iedzīvotāji var saņemt profesionālu mediķa padomu, zvanot uz Nacionālā veselības dienesta ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 Tas strādā katru darba dienu no pulksten 17 līdz pulksten 8, bet brīvdienās un svētku dienās tas strādā visu diennakti.

Telefonā cipari 113 jāspiež, ja veselība pasliktinās pēkšņi, vai ir radusies trauma, kas apdraud dzīvību. Tās pazīmes ir bezsamaņa, krampji, elpas trūkums, spēcīga asiņošana, pēkšņas sāpes krūtīs vai jebkurā ķermeņa daļā, kā arī pēkšņs vienas puses nejūtīgums.

Jāpiebilst, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra pamatdarbības teritorija aptver Rīgu, Jūrmalu un šādus Pierīgas novadus –Babītes, Mārupes, Olaines, Ķekavas, Baldones, Mālpils, Ikšķiles, Salaspils, Stopiņu, Garkalnes, Ropažu, Ādažu, Inčukalna, Siguldas, Carnikavas, Saulkrastu un Sējas novadus.

NMP dienesta Rīgas reģionālā centra teritorijā vidēji diennaktī dežūrē 63 brigādes mediķu brigādes, kuras izvietotas 32 vietās – NMP punktos, kur starp izsaukumiem brigādes. Atkarībā no iedzīvotāju blīvuma, iespējamiem piekļūšanas laikiem izsaukumu adresēm, kā arī izsaukumu intensitātes vienā NMP punktā var būt izveidota viena vai vairākas brigādes. NMP brigādes Rīgas reģionā ir izvietotas šādās Pierīgas vietās –Jūrmalā, Piņķos, Olainē, Ķekavā, Baldonē, Ropažos, Salaspilī, Ādažos, Saulkrastos, Garkalnē, Vangažos, Siguldā.

Kā norāda I. Bukša, brigāžu skaists diennaktī, nedēļā vai sezonā tiek plānots atkarībā no izsaukumu intensitātes, piemēram, izsaukumu skaits diennakts svārstās un tajās stundās, kas ir visvairāk izsaukumu arī dežurējošo brigāžu skaits var būt arī lielāks. Maksimālais skaits Pierīgas reģionā ir līdz 76 brigādēm.

Tāpat jāņem vērā, ka NMP dienestā uz izsaukumu tiek sūtīta tuvākā brīvā brigāde, lai nodrošinātu iespējami visātrāko nokļūšanu pie pacientiem vai cietušajiem. Tas nozīmē, ka reģionu pierobežās uz izsaukumu var tikt nosūtīta arī blakus reģiona brigāde, ja tā konkrētajā brīdī ir brīva un atrodas vistuvāk pacientam. "Līdz ar to Rīgas reģionālā centra mediķu brigādes vajadzības gadījumā var doties palīgā blakus reģionu pacientiem pierobežos zonā un otrādi – blakus reģionu brigādes var palīdzēt pacientiem Rīgas reģionā," uzsver dienesta pārstāve.