21.06.2012 17:30

Pierīgas iedzīvotāji pie ārstiem sākuši iet biežāk

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

2011. gadā nedaudz palielinājies to pierīdznieku skaits, kuri medicīniskos pakalpojumus saņēmuši ambulatori, tostarp operācijas.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā statistika, cilvēki pie ārstiem gājuši biežāk nekā iepriekšējos gadus, ko, visticamāk, var izskaidrot ar ekonomisko situāciju valstī un arī Pierīgās novados. Ambulatoro apmeklējumu skaits pērn ir nedaudz palielinājies - no 1 619 950 pirms diviem gadiem līdz 1 678 622 apmeklējumiem 2011. gadā. Vidēji šāds apmeklējumu skaits ir arī citos Latvijas reģionos, izņemot galvaspilsētā, kurā tas ir gandrīz četras reizes lielāks. Salīdzinoši 2009. gadā, kas uzskatāms par ekonomiskās krīzes zemāko punktu, cilvēki Pierīgā, un arī citviet mūsu valstī, pie dakteriem gāja krietni vien retāk, ko, visticamāk, var izskaidrot ar vēlmi ietaupīt uz savas veselības rēķina.

Pagaidām gan SPKC nav apkopojis informāciju par to, kāds šis apmeklējumu skaits ir uz vienu iedzīvotāju, kas daudz detalizētāk palīdzētu izprast Pierīgas iedzīvotāju veselības stāvokli, taču 2010. gadā ambulatoro apmeklējumu skaits uz vienu iedzīvotāju bija 4,16, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir audzis par pāris procentpunktiem.

Palielinājies arī ambulatori veikto operāciju skaits Pierīgas medicīnas iestādēs pērnajā gadā. Ja 2010. gadā tās bija 99 762 manipulācijas, tad pēc gada jau - 110 260. Biežākās operācijas, kas tika veiktas ambulatori, ir dažādas acu operācijas, piemēram, katarakta vai glaukomas likvidēšana, kā arī vienkāršākas deguna, kakla un ausu operācijas. Pie ambulatorajām ķirurģiskajām manipulācijām pieskaitāmi aborti un vieglākas vēnu operācijas.