29.03.2016 07:43

Vecāku pieredze ar bērnu ģimenes ārstiem – ļoti dažāda

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Vecāku pieredze ar bērnu ģimenes ārstiem – ļoti dažāda glogster.com

Latvijas veselības aprūpes sistēma paredz, ka pacientu aprūpi primāri uzrauga ģimenes ārsts, kurš pieņem gan bērnus, gan pieaugušos. Latvijā ir 1428 ģimenes ārsti, no kuriem 269 jeb 18,8 % ir sertificēti arī pediatra specialitātē.

Pediatrs ir ārsts, kurš specializējas tieši bērnu aprūpē, taču lielā daļā gadījumu bērni ir spiesti būt arī tādu ģimenes ārstu pacienti, kas nav pediatri. Kāda ir vecāku pieredze ar savu bērnu ģimenes ārstiem, vaicāju vairākiem pirmklasnieku vecākiem. Katram ir sava atšķirīga pieredze, kas diemžēl ne vienmēr ir pozitīva.


Vai uzticaties sava bērna ģimenes ārstam (ĢĀ)? Vai ĢĀ ir arī pediatrs?

Kristīne: ĢĀ pakalpojumu izmantojam tikai akūtās situācijās. Uzticamies daļēji, jo vienmēr paralēli konsultējamies pie pediatra privātpraksē.

Laura: Mums ar vīru ir cits ģimenes ārsts, bērniem – cits. Bērnu ģimenes ārsts ir pediatrs.

Inese: Uzticos, taču jūtams, ka ģimenes ārsta slodze ir liela un nav iespējams veltīt katram bērnam tik lielu uzmanību, cik būtu nepieciešams. Apmeklējuma laikā ārsts lielāko daļu laika veic dažādus ierakstus dokumentos. Tiek jautāts par sūdzībām, bet nenotiek saruna par uztura, fiziskās slodzes un pareizas attīstības jautājumiem. Informāciju nākas meklēt pašiem. Jā, mūsu ģimenes ārsts ir arī pediatrs.

Edīte: Jā, es uzticos sava bērna ĢĀ, mūsu bērna ārsts ir pediatrs.

Vai ir bijušas situācijas, kad ar bērnu devāties nevis pie ĢĀ, bet pēc pašu iniciatīvas uz slimnīcu?

Laura: Jā, īpaši, ja akūta saslimšana sākas nedēļas nogalē, jo mūsu ārsts nedēļas nogalēs nepieņem un nekonsultē.

Inese: Jā, kad bija piesūkusies ērce un kad bērns norija mazu bumbiņu.

Kristīne: Tādas situācijas ir bijušas, bet tikai gadījumā, kad ĢĀ nav varējis/gribējis braukt mājas vizītē novērtēt bērna stāvokli. Reizēm ir sajūta, ka ĢĀ pietrūkst pārliecības, un tad viņš iesaka doties uz slimnīcu.

Edīte: Jā, jo, kā likums, pārsista lūpa un milzu vēdergraizes gadās ārpus ārsta darbalaika. Vienlaikus jāsaka, ka mans ĢĀ savu mobilā telefona numuru saziņai ārpus viņa darbalaika nedod.

Vai piekrītat, ka būtu nepieciešams atjaunot pediatra institūciju paralēli ĢĀ? Respektīvi, ka bērnus ārstē nevis ĢĀ, bet tieši bērnu ārsts.

Laura: Pilnībā piekrītu. Uzskatu, ka dežūrējošam pediatram būtu jābūt katrā pilsētas slimnīcā, īpaši svarīgi tas ir nakts stundās un nedēļas nogalēs. Siguldā pediatra pakalpojumi slimnīcā netiek nodrošināti. Ja gadās kas akūts, tad jāsauc neatliekamā palīdzība vai pašiem jādodas uz Gaiļezeru vai Vienības gatvi Rīgā. Pārsvarā braucam paši, jo nakts stundās nokļūšana Siguldā bez sava transporta ar slimu bērnu nav iespējama. Es pat pieļauju, ka pediatra konsultācija Siguldas slimnīcā jeb dežūrējošs pediatrs, kas vajadzības gadījumā ierodas mājas vizītē, ir maksas pakalpojums, ko varētu dežūru veidā īstenot pilsētas pediatri. Esmu ar šo iniciatīvu vērsusies Siguldas novada pašvaldībā, bet atbildi tā arī nesaņēmu.

Edīte: Mūsu gadījumā nav tādas nepieciešamības, jo ārste tiešām ir zinoša un ieinteresēta. Pārliecinājos, ka arī kompetenta specifiskos un īpašos jaundzimušo slimību un aprūpes gadījumos.

Kristīne: Piekrītu, ka vajadzētu atjaunot pediatra institūciju.

Inese: Manuprāt, ir labi, kad pie viena ģimenes ārsta dodas visi ģimenes locekļi un ārsts pazīst visus. Pediatram būs tikai tik daudz informācijas, cik apmeklējuma laikā var pagūt izjautāt.

Vai, jūsuprāt, jūsu bērna ĢĀ ir gana kompetents bērnu slimību, uztura, fiziskās slodzes un pareizas attīstības jautājumos?

Edīte: Jā, nešaubīgi.

Laura: Pie parastām saslimšanām apmierina, ja gadās kas nopietnāks, izmantojam maksas medicīnas pakalpojumus Rīgā.

Kristīne: Nē, ĢĀ nav gana kompetenti un bieži vadās pēc savas subjektīvās izpratnes par veselīgu uzturu utt. Ir sajūta, ka ĢĀ stipri atpaliek un bieži vien vecāki ir daudz kompetentāki un zinošāki. Piemēram, jautājumos par veselīgu uzturu un sintētiskajiem vitamīniem. Par pareizu attīstību neko nekad neesmu dzirdējusi no sava ĢĀ. Pediatrs bērnu apskata pavisam citādi, un ieteikumi ir pilnīgi atšķirīgi. Tas ir pavisam atšķirīgs redzējums.

Inese: Jā. Tikai jautājums, kā pagūt vecākiem nodot visu informāciju un norādījumus tik īsas vizītes laikā. Manuprāt, izmeklējumu un sarunas ilgumam nevajadzētu būt īsākam par vienu stundu.