05.06.2012 14:36

Šokējoši: Allažu aprūpes centra iemītniekam neatjauno rīcībspēju

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas tiesā iesniegta prasība atjaunot Sergeja Dudareva rīcībspēju. Sergeja veselības stāvoklis ir uzlabojies, viņš varētu beidzot salaulāties ar draudzeni Staņislavu, taču pagaidām to kavē vīrieša statuss. Siguldas tiesā iesniegta prasība atjaunot Sergeja Dudareva rīcībspēju. Sergeja veselības stāvoklis ir uzlabojies, viņš varētu beidzot salaulāties ar draudzeni Staņislavu, taču pagaidām to kavē vīrieša statuss. Krišjānis Grantiņš

Patstāvīgai dzīvei grupu mājā jau pirms vairākiem gadiem bija gatavs Sergejs Dudarevs, taču viņš joprojām atrodas aprūpes centra pusceļa mājā.

Kad sākti kārtot dokumenti, atklājās kāds šķērslis. Sergejs Valsts sociālās aprūpes centra "Vidzeme" filiālē "Allaži" ieradās 2001. gadā no slimnīcas, viņam bija atņemta rīcībspēja. Tas bija noticis bez viņa ziņas un realitātē nozīmē to, ka viņš nedrīkst rīkoties ar naudu, slēgt līgumus un pat ne laulāties.

Kopš 2007. gada Sergejs dzīvo pusceļa mājā kopā ar citiem, kuriem veselības stāvoklis uzlabojies tiktāl, lai no aprūpes nama istabiņas pārvāktos uz pusceļa māju. "Sākumā Sergejs gulēja nodaļā gultā un bija diezgan apātisks. Tiesa, arī zāļu iespaidā. Pamazām viņš cēlās augšā, palīdzēt aprūpētājām un darbošanās viņam kļuva par nepieciešamību," atceras pusceļa mājas vadītāja Līga Kļaviņa.

Patlaban Sergejs spēj vairāk nekā tie klienti, kuriem ir rīcībspēja, viņš pat iemācījies rīkoties ar internetbanku. Sergejam ir draudzene Staņislava, abi mitinās vienā istabiņā. Pāris vēlētos attiecības oficiāli reģistrēt, taču pagaidām to nevar.

Pusceļa mājas vadītāja stāsta par iemesliem, kas to kavē: "Problēma bija tajā, ka Civillikums noteica, ka rīcības spēju var atjaunot cilvēkam, kurš ir izveseļojies. Par Sergeju to nevar teikt pilnībā, jo viņam ir otrā invaliditātes grupa, taču viņa rezultāti ārstēšanās un sociālās rehabilitācijas jomā ir uzlabojušies."

Tomēr tiesā to neņēma vērā. Kopā ar sabiedrisko organizāciju Resursu centru "Zelda", kas aizstāv cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem intereses, izdevās panākt, ka Sergejs saņēma kompensāciju par to, ka Latvijas valsts negādā, lai likumdošana būtu sakātota tā, ka ir taisnīga attieksme pret šiem cilvēkiem. "Mēs panācām, un tur ir arī centra "Zelda" nopelns, ka Civillikuma panti par rīcībspējas atjaunošanu pieredz izmaiņas," saka L. Kļaviņa. 

Siguldas tiesā iesniegta jauna prasība atjaunot Sergeja rīcībspēju. Joprojām nav izstrādāts mehānisms, kā izvērtēt, kuras jomas personai bez rīcībspējas nepieciešams ierobežot, jo tagad vairs nerunā par to, ka nepieciešams ierobežot pilnīgi visu. Kamēr Sergeja lieta nav pārskatīta, viņam joprojām ir liegtas tiesības jautājumos, kuros lēmumus pilnībā spētu pieņemt arī viņš pats.

Sergejs kopā ar draudzeni Staņislavu Siguldas svētkos.Sergejs kopā ar draudzeni Staņislavu Siguldas svētkos.