31.03.2015 15:30

Cīņā ar strauji augošo aptaukošanos bērnu un jauniešu vidū Bērnu slimnīcā tapusi svara korekcijas programma

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Cīņā ar strauji augošo aptaukošanos bērnu un jauniešu vidū Bērnu slimnīcā tapusi svara korekcijas programma www.epadomi.lv

Ik gadu Latvijā strauji palielinās to bērnu un pusaudžu skaits, kuri cieš no aptaukošanās. Lai novērstu liekā svara izraisītas veselības problēmas, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā tapusi multidisciplināra svara korekcijas programma bērniem un jauniešiem, kuri cieš no aptaukošanās.

Kā stāsta Bērnu klīniskās universitātes speciālisti, aptaukošanās saistās ar nopietniem veselības traucējumiem, kuri attīstās agrīni un noved pie dzīves kvalitātes pasliktināšanās, nereti pat dzīvības apdraudējuma. Ārsti norāda, ka ir ļoti būtiski ne tikai laikus pamanīt strauju svara pieaugumu, bet arī izprast un novērst liekā svara cēloņus, iesaistot pēc iespējas daudzpusīgākus svara korekcijas rīkus. Svarīgas ir gan fiziskās aktivitātes, gan veselīgs un sabalansēts uzturs, gan bērna garīgā veselība un individuālās vajadzības, gan ģimenes atbalsts un sapratne, mainot dzīvesveida paradumus.

Bērnu slimnīcas endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne sacīja, ka liekā svara dēļ bērniem var būt paaugstināts arteriālais asinsspiediens, traucēta tauku vielu maiņa, traucēta olnīcu darbība meitenēm, nepareiza elpošana miegā, elpošanas orgānu darbības traucējumi, aknu funkciju traucējumi, dziļo vēnu tromboze, ortopēdiskas problēmas. Tāpat šī iemesla dēļ var rasties otrā tipa cukura diabēts, kura biežums bērnu vecumā pēdējo 20 gadu laikā pieaudzis desmit reizes.

"Saslimstība ar otrā tipa cukura diabētu pasaulē un Latvijā turpina pieaugt. Šobrīd cukura diabēts attīstīto valstu vidū ir ceturtais biežākais saslimstības un mirstības cēlonis. Taču tā ir novēršama slimība, ja bērnu svars tiek kontrolēts, lai nepieļautu aptaukošanās rašanos. Ar mērķi palīdzēt bērniem rast motivāciju kontrolēt savu svaru un nepieļaut aptaukošanās radīto komplikāciju attīstību tika radīta svara korekcijas programma, kas jāturpina pilnveidot un attīstīt," teica Iveta Dzīvīte-Krišāne.

Lai palīdzētu bērniem rast motivāciju kontrolēt savu svaru un nepieļautu aptaukošanās radīto komplikāciju attīstību, Bērnu slimnīcā radīta svara korekcijas programma, kuras mērķis ir palīdzēt mainīt dzīvesveidu un kļūt veselam. Sākot svara korekcijas programmu slimnīcā, bērni un jaunieši saņem dažādu speciālistu konsultācijas, kuri novērtē gan vispārējo fizisko, gan psiholoģisko stāvokli, piemērojot labāko ārstēšanas taktiku. Programma iekļauj gan individuālu treniņu programmu, gan īpaši piemērota uztura plānu un citas metodes svara samazināšanai.

Bērnu slimnīcas pediatre Jurgita Gailīte norādīja, ka svarīga programmas sastāvdaļa ir bērna svara pieauguma apturēšana. Programmas komanda rūpīgi izvērtē bērnu svara samazināšanas taktiku, tomēr lielā mērā programmas veiksme ir atkarīga no paša bērna un viņa ģimenes vēlmes un motivācijas kaut ko mainīt.

"Mūsu komandas darba efektivitāte lielā mērā ir saistīta ar ģimenes un bērna motivāciju ne tikai mainīt svaru, bet arī gatavību mainīt ikdienas paradumus. Līdz šim programmu izgājuši 56 bērni, no kuriem kā veiksmes stāstu varu minēt 17 gadus vecu puisi, kurš pēc programmas mainīja ēšanas paradumus. Viņš atteicās no saldinātiem un gāzētiem dzērieniem, ierobežoja saldumu lietošanu uzturā, sāka apmeklēt baseinu. Tā rezultātā viņš spēja samazināt savu svaru no 103 kilogramiem uz 88 kilogramiem," teic J. Gailīte.

Svara korekcijas programma sastāv no divām daļām – teorētiskās un praktiskās, norādīja uztura speciāliste Olga Maslova. Speciālisti izvērtē bērna fizisko un veselības stāvokli, ēšanas paradumus, konstatē galvenās problēmas, kas ir saistītas ar uztura uzņemšanu. Balstoties uz iegūtajiem datiem, tiek izstrādātas individuālas rekomendācijas un sagatavota īpaša ēdienkarte. Otrajā dienā notiek praktiskās nodarbības.

Projekta laikā tiek izvērtētas gan ikdienas fiziskās aktivitātes, gan veikts funkcionālais novērtējums, kas iekļauj stājas un gaitas novērtēšanu, muskuļu garuma un spēka testus. Otrajā dienā tiek veikti aerobās slodzes treniņi, kā arī izstrādāts individuālais vingrojumu plāns un sniegtas rekomendācijas vecākiem.

Kā norādīja Bērnu slimnīcas psiholoģe Karīna Agadžanjana, bērniem ar lieko svaru nereti nepieciešama psiholoģiska palīdzība un psihokorekcijas darbs, kas ir atkarīgs no viņu vecuma, personības iezīmēm un motivācijas līmeņa. Līdz ar to projektā iesaistīts arī psihologs, kura darbs ir orientēts uz bērna psihoemocionālā stāvokļa un pašvērtējuma izvērtēšanu, noskaidrojot sociālās adaptācijas un stresa pārvarēšanas iemaņas un bērna motivāciju, kas vērsta uz sasniegumiem.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas aprēķiniem, katram ceturtajam bērnam Latvijā jeb aptuveni 25 % ir liekā svara problēmas.