24.04.2012 07:31

Pierīgā jau aktīvi "siro" ērces

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā jau aktīvi "siro" ērces www.delfi.lv

Latvijas Infektoloģijas centrā pēdējās nedēļas nogalē vērsušies 14 cilvēki, tostarp vairāki no Pierīgas novadiem, kuriem piesūkušās ērces.

Viņu vidū bija arī seši mazi bērni vecumā no diviem līdz septiņiem gadiem, vēsta aģentūra LETA pēc Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāres Daces Kārliņas sniegtās informācijas.

Savukārt 16 cilvēki ērces noņēmuši paši un, lai būtu droši, ka ērce nav inficēta ar ērču encefalītu, atnesuši tās uz Infektoloģijas centru laboratoriskai pārbaudei. Ērces pārbaudīt cilvēki veduši no Salaspils, Garkalnes, Babītes, Ādažiem, kā arī Valkas puses un Rēzeknes un Priekuļu novadiem. Cilvēki konstatējuši piesūkušās ērces arī pēc pastaigas pa Rīgas centra parkiem, bet kāda kundze cienījamos gados ērci "saķērusi", visticamāk, no mājās pārnesta ziedu pušķa.

Kopumā šopavasar Infektoloģijas centrā vērsušies 26 cilvēki, kuriem tika noņemtas piesūkušās ērces, liecina centra operatīvā informācija. Līdz šim laboratoriski pārbaudītas 27 ērces, no kurām ar encefalītu bija inficēta tikai viena ērce jeb 3,7% izmeklēto ērču. Kopumā līdz šim izmeklējumiem laboratorijā ir nosūtīti 49 šie parazīti.

Šogad Infektoloģijas centrā ir ārstējies viens cilvēks, kurš slimoja ar ērču encefalītu, tomēr viņš jau tika izrakstīts. Savukārt Laima slimības pacienti šogad stacionāri vēl netika ārstēti, bet ambulatori pēc palīdzības vērsās 151 cilvēks.

Kā ziņots, šogad pirmais gadījums, kad cilvēkam piesūkusies ērce, reģistrēts 23. martā.

Infektoloģijas centrā mediķu palīdzību var saņemt ikviens cilvēks, kuram piesūkusies ērce, - no plkst. 9 līdz 20 palīdzību sniegs Vakcinācijas kabinetā, pārējā diennakts laikā - uzņemšanas nodaļā. Ērces tiek noņemtas bez maksas.

Mediķi atgādina, ka vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu, tomēr arī pret šo slimību vakcinētiem cilvēkiem, atrodoties dabā, jāievēro nepieciešamie pasākumi, jo iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām nav radīta vakcīna.

Kā papildu drošības pasākumu var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs nokļūt zem tā. Speciālisti atgādina, ka ērces mājās var ienest ar mežā noplūktiem zariem un puķēm, tāpat tās var atnest mājdzīvnieki.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Lai ērces būtu iespējams pamanīt un laikus notraukt no apģērba, uzturoties dabā, vēlams valkāt apģērbu gaišā krāsā.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi ieraudzītu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces. Pēc pastaigas uzmanīgi jāpārliecinās, vai uz ķermeņa nav ērces, kā arī jāpārbauda mati.

Ja ērce tomēr piesūkusies, nepieciešams to izņemt pēc iespējas ātrāk. Ērču encefalīta vīrusu inficēta ērce var ievadīt koduma vietā uzreiz pēc piesūkšanās, bet risks inficēties ar citiem ērču pārnesto infekcijas slimību izraisītājiem ir augstāks, ja ērce ir piesūkusies ilgāku laiku. Ērce jānoņem, nesaspiežot tās ķermeni, lai koduma brūcē neiekļūtu inficētas ērces iekšējais saturs.

Pirms ērces izvilkšanas dezinficē vietu, kur tā piesūkusies. Ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti, ar ko satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni velk uz āru. Ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien stipru diegu un, velkot aiz diega galiem, izņem to. Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.