04.04.2012 21:26

Kāpēc bērzu sulas ir tik vērtīgas?

Autors  Inguna Almbrauere, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kāpēc bērzu sulas ir tik vērtīgas? www.delfi.lv

Pavasarī izdzerot vismaz 10 litrus tikko tecinātas sulas, no organisma pa urīna izvadceļiem tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi un sāļi. Tās labi palīdz arī tievēt gribētājiem.

Lielākā vērtība sulām ir uzreiz pēc to iztecināšanas. Kā stāsta uztura speciāliste Inga Pūce, pirmajās 3-4 stundās sulas satur bioloģiski aktīvo ūdeni, kurā molekulas nav izkliedētas, bet gan sakārtojušās kopās, ko dēvē par šķidrajiem kristāliem.

Ja šķidrums cilvēka organismā nonāk šādā formā, tas daudz vieglāk iesaistās visos vielmaiņas procesos un tiek izmantots ievērojami efektīvāk nekā parasti. Tautā saka, ka šis ūdens ir dzīvs.

No koka tecinātās sulas dzeramas tikpat lielā daudzumā kā ūdens – apmēram divi litri dienā. To sastāvā ir kālijs, kas īpaši ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem, – kālija pārsvars pār nātriju organismā veicina sirdsdarbību un šūnu normālu funkcionēšanu. Tāpēc efekts slēpjas kopējā sulu izdzertajā daudzumā.

Uzņemot lielu šķidruma daudzumu, tiek veicinātas ne tikai urīnu dzenošās funkcijas, bet arī svīšana. Tā iespējams mazināt sāļu izgulsnējumus organismā, īpaši urīnā. Bērzu sulas var dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta sāpes un paātrinātu brūču dzīšanu. Pēc bērzu sulu kūrēm vingrumu iegūst arī mugurkauls un locītavas. Lai justu efektu, sulas vēlams dzert pa litram dienā vismaz 10 dienas pēc kārtas.