01.04.2012 14:37

Pārāk noguris, lai priecātos par pavasari?

Autors  Inguna Almbrauere, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pārāk noguris, lai priecātos par pavasari? arhīvs

Aptuveni ceturtā daļa cilvēku izjūt izteiktu pavasara nogurumu.

 

Pie tā, ka pirmos siltos saules starus nesagaidām enerģijas un spēka pilni, vainojami hormoni, teic klīnikas "Premium Medical" interniste Dace Cibule.

Ziemas laikā organisms pastiprināti izdala melatonīnu – hormonu, kas regulē miega un nomoda ritmu, un miega fāzēs tā koncentrācija asinīs ir īpaši augsta. Kad pavasarī dienas atkal kļūst garākas un organisms saņem vairāk gaismas, tas samazina melatonīna produkciju, bet pastiprināti izdala serotonīnu.

Tas ir hormons, kas cita starpā gādā arī par labu noskaņojumu un aktivitāti. Tādēļ to dēvē par laimes hormonu. Šīs hormonālās izmaiņas nenotiek gluži nepamanāmi, un organismam nepieciešams zināms laiks, lai viss atkal nostātos līdzsvarā.

Daži ieteikumi, kā pārvarēt pavasara nogurumu:

Pēc iespējas vairāk uzturieties dabiskajā dienas gaismā.
Biežāka telpu vēdināšana apgādā smadzenes ar skābekli, tā veicinot darbaspējas.
Uzmundrina dažādi stiepšanās un izkustēšanās vingrinājumi.
Nepieciešams labi sabalansēts uzturs, īpašu akcentu liekot uz svaigiem zaļumiem, augļiem, dārzeņiem.
Tieši pavasaris ir laiks, kad viegli uzsākt aktivitātes, – sākot ar pastaigām, nūjošanu, izbraucieniem ar velosipēdu u. c. Kustēšanās palīdz uzturēt formu, izturību un spēcina imūnsistēmu.
Sen zināms un labs veids, kā uzturēt možumu, ir kontrastduša no rītiem – 30 sekundes noskaloties ar siltu ūdeni, un trīs sekundes ar aukstu, un tā pārmaiņus trīs reizes, dušošanos noslēdzot ar auksto dušu.