26.03.2012 13:35

Šogad pirmais ērču «upuris» - Ulbrokā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad pirmais ērču «upuris» - Ulbrokā arhīvs

Stopiņu novada Ulbrokā reģistrēts šogad pirmais gadījums, kad cilvēkam piesūkusies ērce.

 

Ērce cilvēkam piesūkusies 23. martā Pierīgā, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) informāciju. Viņš ērci pats noņēmis, bet vēlāk atnesis uz LIC pārbaudīt, vai tā nav inficēta ar ērču encefalītu. Šāda piesardzība bijusi vietā, jo cilvēks nav potēts pret minēto slimību, norāda LIC.

Laboratorijā veiktie ērces pārbaudes dati liecina, ka ērce nav inficēta ar ērču encefalītu.

Arī pērn pirmais pacients, kuram bija piesūkusies ērce, vērsies Infektoloģijas centrā tieši 23. martā.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos aktivitātes periods var būt garāks. Ērces masveidīgi kļūst aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz plus piecus grādus, tomēr ērces spēj aktivizēties arī pie nedaudz zemākas temperatūras vietās, kur sniegs jau nokusis.

Risks saslimt pēc ērces koduma joprojām saglabājas ievērojams, uzsver LIC. Pareiza un ātra ērces noņemšana samazina inficēšanās risku ar Laima slimību. Pie ārsta noteikti jāvēršas gadījumā, ja ap ērces koduma vietu parādās apsarkums vai ir citas sliktas pašsajūtas pazīmes.

Lai mazinātu ērču piesūkšanās risku, speciālisti aicina ievērot piesardzības pasākumus: jāģērbjas gaišās drēbēs, lai rāpojošā ērce uz tām būtu viegli saskatāma, bikšu gali jāsaliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, jānēsā cepure vai lakats, lai ērce nepiesūktos galvas ādai. Pēc pastaigas ieteicams rūpīgi pārbaudīt apģērbu un aplūkot ķermeni. Arī zarus un mežā salasītas puķes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt.

Vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret saslimšanu ar ērču encefalītu un to ieteicams veikt pirms ērču aktivitātes sezonas sākšanās, uzsver LIC.

Šogad tās teritorijas, kurās tiek veikta bezmaksas bērnu vakcinācija pret encefalītu, ir sadalītas divās grupas - vietas, kur vakcinācija tiek gan sākta, gan pabeigta, un vietas, kur tiek apmaksāta tikai vakcinācijas pabeigšana. Tā bērni līdz 18 gadu vecumam, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta Alsungas, Pāvilostas, Dundagas, Ventspils, Lubānas, Rojas, Engures, Rucavas, Kocēnu, Kuldīgas, Jaunpiebalgas, Baldones, Kārsavas, Ciblas, Krimuldas, Pārgaujas, Talsu un Kandavas novadā, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksāto pirmo, otro un trešo poti un balstvakcināciju pret ērču encefalītu neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse.

Savukārt bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta Tukuma, Durbes, Aizputes, Apes, Salacgrīvas, Rugāju, Raunas, Saulkrastu, Rēzeknes, Madonas, Alūksnes, Babītes, Ķeguma, Mērsraga un Gulbenes novadā, tiek apmaksāta vakcinācijas pabeigšana - otrā un trešā pote.

Valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pienākas arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija. Citu bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcināciju organizē ģimenes ārsti.

Bērnus pret encefalītu var vakcinēt no viena gada vecuma vai nepieciešamības gadījumā arī ātrāk pēc saskaņošanas ar ģimenes ārstu. Savukārt pirmā revakcinācija jāveic pēc trīs gadiem, bet nākamās atkarībā no vecuma un veselības stāvokļa pēc trīs līdz pieciem gadiem. Imunitāte pret slimību iestājas pēc divām nedēļām, kad ievadīta otrā vakcīna.

Pērn ar diagnozi ērču encefalīts stacionāri ārstējušies 159 pacienti, ar Laima slimību - 27 pacienti. Savukārt LIC ambulatoro apmeklējumu statistika liecina, ka 2011.gadā ambulatori ārstējušies 910 Laima slimības pacienti ar diagnozi un 865 cilvēki ar ērču encefalītu.