15.12.2013 13:26

Aptauja Ulbrokā: Cik bieži vajag apmeklēt ģimenes ārstu?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Veselības ministrija rosina noteikt minimālo ģimenes ārsta un pacienta tikšanās biežumu – vismaz reizi trijos gados.

Ja nosacījums netiktu izpildīts, valstij būtu tiesības maksājuma daļu par konkrētā pacienta veselības aprūpi neizmaksāt līdz brīdim, kad ģimenes ārsts pacientam sniedz veselības aprūpi.

Ierosinājumu neatbalsta Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, savukārt Latvijas Ārstu asociācijas prezidents Pēteris Apinis paudis, ka jāmeklē modernāki risinājumi, piemēram, iespēja sazināties virtuāli.

Genādijs B., pašnodarbinātais:
– Obligāti­ noteikt šo normu ir bezjēdzīgi. Trīs gadu laikā kaut reizi saslimst ikviens. Kādreiz, pirms gadiem 20, bija noteikts, ka veselība katram bija jāpārbauda reizi gadā. Tas bija ļoti pareizi.
 
Oskars K., "Lattelecom" darbinieks:
– Gan ģimenes ārstu, gan citus speciālistus apmeklēju ļoti reti. Nezinu, vai šis nosacījums kaut ko uzlabos veselības aprūpē. Kam vajag, tas pie ārstiem ies, bet, kas negrib, piespiedu kārtā tāpat neies.
 
Modris O., ­autovadītājs:
– Tas būtu pareizi.­ Pats visas veselības pārbaudes, analīzes veicu reizi gadā. Ģimenes ārsts vismaz vienu reizi gadā būtu jāapmeklē katram. Kurš domā par veselību, tas domās arī bez šī nosacījuma.
 
Irēna Č., pensionāre:
– Esmu bijusi mediķe. Atbalstu kā kādreiz, kad profilaktiskās apskates jāveic katru gadu. Noteikt obligātu apmeklējumu skaitu būtu muļķīgi. Cilvēki slimo katru gadu. Ir tādi, kas ies regulāri, bet, piemēram, pensionāri taupīs un ies pēdējā brīdī.
 


Foto: Krišjānis Grantiņš