13.03.2012 07:30

Vai vakcinēties pret ērču encefalītu?

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vai vakcinēties pret ērču encefalītu? www.delfi.lv

Straujiem soļiem tuvojas pavasaris, kad modīsies visa dzīvā radība. Arī ērces. Pati par sevi ērce ļaunumu cilvēkam nodarīt nespēj, taču var to inficēt ar ērču encefalīta vīrusu un boreliozi jeb Laima slimību.

2011. gadā vien Latvijā konstatēti 429 ērču encefalīta saslimšanas gadījumi. Tomēr īpaši aktīvi turpinās skeptiķu diskusija, kas apšauba, cik droši ir vakcinēties pret šo slimību un vai vakcīnas veselībai nenodara pāri.

Evija Rāviņa no Ķekavas, strādā tūrisma jomā:

No ērcēm nebaidos un sargājos tikai no odiem. Iesāku potēties pret ērču encefalītu, bet aizmirsu un neturpināju. Dzirdēts, ka slimo pat tie, kas ir sapotējušies.

Rudīte R., operatore «Putnu fabrikā Ķekava»:

Visu dzīvi esmu pavadījusi laukos, bet nekad neesmu potējusies pret encefalītu. Uzskatu, ka tas nav vajadzīgs. Esmu jutusi, ka ērce rāpo, bet nekad nav bijis nekas nopietns.

Lauris Vīksna, strādnieks no Ķekavas:

No ērcēm nebaidos, neesmu potējies pret encefalītu. Esmu to darījis senāk, bet tagad nav vajadzības. Ja dodos mežā, pēc tam pārbaudu, vai nav piesūkusies.

Daidze Dūdiņa, pārdevēja, konsultante no Ķekavas:

Pret encefalītu potējos sen, taču tagad vairs ne. Ja dodos mežā, velku piemērotu apģērbu. Ērce man ir iekodusi vienu reizi – devos pie ģimenes ārsta, un viss beidzās labi.