12.03.2012 07:15

Pērn 6 % no LIC pārbaudītajām ērcēm bijušas inficētas

Autors  Agnese Dzene, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Četri no visiem Pierīgas novadiem klasificēti kā teritorijas ar visaugstāko saslimstības risku ar ērču encefalītu – tās tiek dēvētas par ērču encefalīta endēmiskajām teritorijām.

Bet svarīgākais – visi bērni, kuri ir deklarēti endēmiskajās teritorijās, var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju. Šogad bezmaksas potes var saņemt Baldonē, Krimuldā, savukārt Babītē un Saulkrastos ir iespēja par brīvu potēties tikai tiem bērniem, kas iepriekšējos gados vakcināciju jau sākuši – viņiem ir iespēja vakcinācijas kursu pabeigt.

Plusos meklēs upurus

Baldones novada ģimenes ārste Ārija Ancāne atzīst, ka valsts apmaksātās vakcinācijas vecākiem ir milzīgs atspaids: «Iedomājieties, ja ģimenē ir divi bērni un viena pote katram šobrīd maksā aptuveni 20 latu, tā ir liela nauda! Un ar vienu poti taču nepietiek,» skaidro ģimenes ārste.

Viņa atklāj, ka Baldonē arī iepriekšējos gados nepilngadīgajiem bijusi iespēja saņemt bezmaksas vakcīnas, un liela daļa vecāku šo iespēju izmantojuši. «Gan mēs, gan paši vecāki seko līdzi, kad bērnam nepieciešama vakcinācija. Ja vecākiem piemirstas, mēs viņiem atgādinām,» saka daktere.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse informē, ka marts ir īstais laiks, kad sākt domāt par potēšanos, jo ērces kļūs aktīvas, līdzko laiks kļūs siltāks. «Tiklīdz gaisa temperatūra būs plusos, ērces sāks meklēt savus upurus. Cilvēkiem, kuri jau ir vakcinējušies, vajadzētu paskatīties savās potēšanās pasēs, vai nav pienācis laiks revakcinācijai. Bet tiem, kuri nekad nav vakcinējušies, šis ir pēdējais brīdis, kad to vajadzētu sākt darīt. Pagaidām, kamēr ērces vēl nav aktīvas, var paspēt divas reizes potēties un uz gadu kļūt pasargātam. Pēc gada – trešā pote un tad tikai atkarībā no cilvēka vecuma un vakcīnas veida pēc trim vai pieciem gadiem,» viņa skaidro.

Ērces arī pilsētās

Ja vakcinācija tiks sākta laikā, kad ērces jau būs aktīvas, līdz otrās vai trešās potes saņemšanai atkarībā no vakcīnas veida jābūt ļoti uzmanīgam un piesardzīgam, saka medicīnas speciāliste. «Un tikai pēc tam vakcīna būs iedarbojusies tiktāl, ka spēs pasargāt,» paskaidro V. Ķūse. Viņa stāsta, ka vakcīnas vidējā cena varētu būt no 15 līdz 20 latiem un pat vairāk.

Arī tiem, kuru ikdiena nav tiešā saskarē ar dabu, V. Ķūse iesaka vakcinēties pret ērču encefalītu: «Ērces dzīvo arī pilsētās un parkos. Tāpat mājdzīvnieki tās var ievazāt vai arī sabiedriskajā transportā kādam no ziediem vai sēņu groza var būt izkritušas. Tāpēc es uzskatu, ka potēties vajadzētu visiem.»

Pēc pagājušā gada datiem, seši procenti no visām pārbaudītajām ērcēm, kas tikušas nogādātas LIC laboratorijā, bijušas inficētas ar vīrusu, norāda V. Ķūse. «Līdz ar to risks, ka piesūkusies ērce var būt inficēta, ir salīdzinoši augsts,» mediķe vērtē. Ja cilvēks ir potējies, risks saslimt ar ērču encefalītu, lai gan ir pavisam neliels, tomēr pastāv. «Apmēram trīs līdz septiņiem procentiem cilvēku var nevedoties aizsargvielas un ir iespēja saslimt.»

Tomēr – ja saslimst potēts cilvēks, viņa slimības gaita esot ievērojami vieglāka, bez smagām komplikācijām, skaidro mediķe. «Protams, es nevaru teikt, ka gadījumu, kad potēts cilvēks saslimst nav, bet tādu ir ļoti, ļoti maz,» skaidro V. Ķūse.