19.08.2013 11:25

HIV inficēto skaits turpina palielināties, visvairāk slimo Olainē un Salaspilī

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Jaunākie dati par HIV un AIDS izplatību liecina, ka pēdējos gados inficēto skaits ir būtiski palielinājies. Izņēmums nav atsevišķi Pierīgas novadi.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datos par HIV izplatību Latvijas pilsētās novados, redzams, ka no Pierīgas "vadībā" izrāvušies divi novadi – Olaine un Salaspils. Statistika tiek apkopota no 1987. gada līdz 2013.gada 1. augustam. Redzams, ka Olainē, kur līdz šī mēneša sākumam kopā bija 77 no jauna atklātie HIV slimnieki, pirmais cilvēks, kurš saslimis ar bīstamo vīrusu, tika atklāts jau 1998. gadā. Nākamajā gadā šis skaitlis jau bija krietni lielāks, proti, astoņi cilvēki, bet vēl pēc gada – jau desmit. Ja pārējos gados no jauna atklāto HIV inficēto skaits turējās zem desmit, tad 2008. gadā Olainē tas atkal sasniedza desmit cilvēku robežu. Savukārt šī gada astoņos mēnešos neviens jauns HIV saslimšanas gadījums nav atklāts.

Līdzīga situācija ir arī Salaspilī, kur no pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigām līdz pat šī gada augustam no jauna atklāti 67 HIV inficēšanās gadījumi. Līdzīgi kā Olainē, arī Salaspilī pirmo reizi šī bīstamā slimība tiek konstatēta 1998. gadā, turklāt uzreiz pieciem cilvēkiem. Nākamajos gados "nāk klāt" viens vai divi cilvēki, bet 2001. gadā tie ir desmit cilvēki, bet nākamajā gadā–  par vienu mazāk. Šī gadsimta sākumā inficēto skaits Salaspilī palielinājās pakāpeniski, katru gadu no diviem līdz pieciem cilvēkiem.

Salīdzinot ar šiem, pārējie Pierīgas novadi krietni atpaliek. Padsmit inficēto šajā laikā ir Stopiņos, Siguldā, Mārupē un Ķekavā. Šajos novados saslimušo skaits ir no 12 līdz 16. Visaugstākais saslimušo skaits šajā grupā ir Stopiņu novadā, proti, 16. Pa vienam vien tie palielinājušies pagājušā gadsimta 90. gadu beigās. Visvairāk no jauna atklāto HIV slimnieku skaits Stopiņos bija 2000. gadā, kad tie bija četri cilvēki.

Par vienu cilvēki mazāk šajos gandrīz 26 gados ir bijis Ķekavas novadā, proti, 15. Līdzīgi kā citviet, arī šajā novadā pirmais saslimšanas gadījums tika atklāts 1998. gadā, un vidēji palielinājies par vienu vai diviem cilvēkiem gadā. Izņēmums ir 2010. gads, kad no jauna šī infekcijas slimība tika atklāta trijiem cilvēkiem.

Vēl par vienu mazāk ir Mārupes novadā – 14 inficēto. Līdzīgi kā citos novados, pirmais HIV inficētais konstatēts pagājušā gadsimta beigās un pa vienam līdz trimto skaits palielinājies katru gadu. "Padsmitniekus" noslēdz Siguldas novads ar 12 inficētajiem. Pirmie trīs HIV inficētie šajā vietā tika konstatēti 2006. gadā, pēc tam tie bija jau divi un nākamos gados to skaits palielinājās pa vienam līdz diviem jaunatklātajiem slimniekiem gadā. 

Tuvu divciparu skaitlim no jauna inficēto cilvēku skaita ziņā šo 26 gadu laikā ir pietuvojušies Saulkrasti, proti, astoņi cilvēki; kā arī Carnikavā, kur ir par vienu inficēto mazāk nekā kaimiņu novadā. 

Savukārt pavisam niecīgs skaits ir Ādažos, kur ar HIV inficējušies divi, Babītē, Baldonē un Garkalnē tie ir pieci. Savukārt Ropažos kontaktēti četri gadījumi, tikpat arī Inčukalnā, bet Krimuldā tie ir divi– viens 1998. gadā, bet otrs 2012. gadā. No 1987. gada līdz šī gada augustam Ikšķilē, Mālpilī un Sējā ar HIV inficējies tikai viens cilvēks. Mālpilī tas notika 2008. gadā, Ikšķilē 2011. gadā, savukārt Sējas novadā – 2000.gadā. 

SPKC informācija liecina, ka visbiežāk ar HIV inficējās tie narkomāni, kuri apreibinošās vielas organismā ievada intravenozi. Tāpat tendences rāda, ka pagājušā gadsimta izskaņā HIV inficēto rindās vairāk bija vīrieši, taču ap 2000. gadu situāciju mainījās, un nu sieviešu ir krietni vairāk.


Ar plašākiem datiem par HIV un AIDS izplatību var iepazīties šeit.