29.07.2013 07:28

Dzemdēt mājās vai slimnīcā?

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzemdēt mājās vai slimnīcā? www.foto.delfi.lv

Viedokļi par dzemdībām mājas apstākļos bieži vien kardināli atšķiras. Daži to uzskata par pārgalvīgu rīcību, citi – par drosmīgu un pat vajadzīgu.

Kaut arī grūtniecei ir tiesības izlemt, kur un kā dzemdēt, dzemdības var būt neprognozējamas, var rasties komplikācijas, kas apdraudētu gan mātes, gan bērna veselību.

"Mājas dzemdības neatbalstu galvenokārt tāpēc, ka komplikāciju gadījumā, kas var rasties pirms dzemdībām, to laikā un pat pēc, grūtniecei var nebūt iespējas nokļūt līdz slimnīcai vai arī viņa gluži vienkārši nepagūs tur tikt laikā. Tā tiks nopietni apdraudēta gan viņas, gan bērna dzīvība," savas bažas pauž Ādažu slimnīcas ginekoloģe un dzemdību speciāliste Ilze Lieljure.

Ārste spriež, ka, ja rodas komplikācijas, tas nav stundu jautājums, bet gan minūšu. Ja mājas dzemdības tomēr tiek plānotas, noteikti rūpīgi jāaprēķina, cik ilgā laikā var nokļūt līdz slimnīcai, jābrīdina tuvākās slimnīcas personāls par iespējamo situāciju, ka grūtniecei tiešām vajadzēs profesionāļu palīdzību.

I. Lieljure gan neapšauba to vecmāšu profesionalitāti un zināšanas, kuras ierodas uz mājas dzemdībām, tomēr uzskata, ka "neesam tam vēl gatavi". Kaut arī ārstes viedoklis ir negrozāms, I. Lieljure nenoliedz, ka tā ir pašas grūtnieces izvēle, un viņas prakses laikā ir bijušas divas pacientes, kuras dzemdējušas mājas apstākļos, par spīti ārstes ieteikumiem to nedarīt, taču viss izvērties bez sarežģījumiem.

Savukārt ģimenes radību mājas "Harmonija" Krimuldas novadā vecmāte Aija Mikova apgalvo, ka dzemdības ir grūti prognozēt un nekur dzemdēt nav pilnīgi droši. Gan slimnīcā, gan mājas apstākļos vienmēr pastāv iespēja, ka būs sarežģījumi, taču gadījumos, kad komplikācijas rodas mājas apstākļos, grūtniece saņem pārmetumus par savu izvēli tieši no slimnīcas personāla.

"Pašlaik sadarbība ar slimnīcām šajos gadījumos ir ļoti slikta. Ja rodas komplikācijas un nākas grūtnieci transportēt uz slimnīcu, tiek saņemti dažādi pārmetumi no personāla puses un pie komplikācijām tiek vainoti mājas apstākļi, kas nebūt ne vienmēr ir taisnība," informē vecmāte. Sievietei, kura nolēmusi dzemdēt mājās, būtu jāpārdomā savs lēmums un jāapsver visas iespējamās situācijas, kurās grūtniece var nokļūt.

A. Mikova atceras, ka, uzklausot tās sievietes, kuras dzemdējušas mājas apstākļos, un tās, kuras slimnīcā, secinājusi, ka plusi un mīnusi ir abos gadījumos. Slimnīcā var gadīties nelaipna māsiņa, nesasniedzami ārsti vai vecmātes, bet mājas apstākļos sarežģīta var būt transportēšana uz slimnīcu nepieciešamības gadījumā, taču viens esot skaidrs – tā ir katras pašas sievietes izvēle, un, lai dzemdētu mājās, nepieciešama nesatricināma pārliecība un vēlme.

Dzemdības mājās par lielu risku uzskata arī Salaspils novada ģimenes ārste Gundega Pone, norādot, ka dzemdības ir pietiekami komplekss process, lai tās norisinātos bez profesionāļu uzraudzības. Šeit jāņem vērā, ka, ja dzemdības nenorit veiksmīgi un ir nepieciešams izsaukt ātro palīdzību, jāapsver dažādi sadzīves apstākļi – dzemdējot ārpus pilsētām, neatliekamā medicīniskā palīdzība jāgaida ilgu laiku, un, ja palīdzība jāsniedz uzreiz, tas var nākt par ļaunu gan grūtniecei, gan bērnam.