27.06.2013 10:16

Bērnu veselības aprūpei visdraudzīgākās pašvaldības ir Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Organizācija "Māmiņu klubs", kuras rūpju lokā ir ģimenes ar maziem bērniem, aicina jaunievēlētos Latvijas pašvaldību deputātus vairāk uzmanības pievērst bērnu veselības aprūpes jautājumu risināšanai.

Aicnājums ir atvēlēt tiem papildu finansējumu no pašvaldību budžeta un aktīvi iesaistoties bērniem veselīgas vides veidošanā, raksta LETA.

Kā liecina "Māmiņu kluba" veiktā ģimeņu aptauja Latvijas pilsētās, tikai retā pašvaldība atvēl papildu līdzekļus veselības pakalpojumu apmaksai vai finansē veselības profilaksi bērniem, informēja organizācijas vadītāja Baltijas valstīs Sandija Salaka. "Lai gan bērnu veselība un profilakse ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kā veidot bērniem draudzīgu un veselību veicinošu vidi, pagaidām Latvijas pašvaldībām ar šī uzdevuma izpildi nav veicies īpaši spoži," norāda organizācijas vadītāja.

Pozitīvais piemērs, "Māmiņu kluba" ieskatā ir Salaspils novada pašvaldība. Tā maznodrošinātajiem no pašvaldības līdzekļiem finansē 50 % no profilaktiskajām potēm, savukārt trūcīgajiem gan potes, gan medikamentus, gan ārstēšanos apmaksā 100 % apmērā.


Līdzīgi ir arī Stopiņu novada pašvaldībā, kas piešķir 20 latu finansējumu medicīnas pakalpojumiem visiem iedzīvotājiem, tai skaitā profilaktiskajām potēm. Savukārt Mārupes pašvaldība piešķir līdzekļus sava novada bērnu vakcinācijai pret rotavīrusu, kam valsts finansējumu nodrošina tikai 50 % apmērā. Tāpat Mārupes novadā apmaksā vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu 14 līdz 21 gadus vecām jaunietēm.

"Gribam atgādināt, ka bērnu veselības rādītāji jau gadiem ilgi Latvijā ir kritiski. Lai negatīvo situāciju uzlabotu, bērnu veselības profilakses jautājumu risināšanā jāiesaistās ne tikai vecākiem un veselības politikas veidotājiem, likumu un lēmumu pieņēmējiem, bet arī pašvaldībām, kuru spēkos ir ietekmēt un panākt būtiskus uzlabojumus bērnu veselības jomā," saka "Māmiņu kluba" vadītāja.

Organizācija aicina pašvaldību deputātus kopīgiem spēkiem rast jaunas idejas un risinājumus bērnu veselības uzlabošanai un veselības veicināšanas aktivitāšu nodrošināšanai.

Plašākus Latvijas ģimeņu aptaujas rezultātus "Māmiņu klubs" prezentēs septembrī Saeimas demogrāfijas apakškomisijā, cenšoties panākt, lai pašvaldības veidotu ģimenēm piemērotāku un veselību veicinošāku vidi. Aptaujā padziļināti tika aptaujātas astoņas Latvijas pašvaldības - Cēsu, Mārupes, Stopiņu, Ikšķiles, Ķekavas un Salaspils novadi, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Jūrmalas pašvaldība.