13.06.2013 16:04

Vēzi pārcietušos aicina pieteikties nometnei "Spēka avots"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Babītes novadā reģistrētā onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" izsludina pieteikšanos uz psihosociālo rehabilitācijas nomenti "Spēka avots".

Šī nometne ir iespēja ikvienam, kas pārdzīvojis vēzi, rast sevī spēku, lai pilnvērtīgi turpinātu dzīvi. Tieši tāpēc ikviens, kas reiz saskāries diagnozi "ļaundabīgs audzējs", ir aicināts pieteikties uz kādu no "Spēka avota" nometnēm 2013. gada jūlijā vai augustā. Nometnes paredzētas šādos datumos: 21.–26. jūlijs un 18.–23. augusts. Pieteikšanās mājaslapā

Onkoloģisko pacientu psihosociālo rehabilitāciju "Dzīvības koks" ir izvirzījusi kā vienu no biedrības darbības prioritātēm. Ir svarīgi saprast, ka, pārdzīvojot tādu diagnozi, cilvēkam sākas it kā jauna dzīve, kurā ir jānoorientējas, jāpieņem sevi un apkārtējie, ņemot vērā iegūto pieredzi. Tas ne vienmēr ir viegli.

Tāpēc citās Eiropas valstīs psihosociālā rehabilitācija ir neatņemama onkoloģiskās aprūpes sastāvdaļa. Latvijā cilvēkiem pēc onkoloģiskas saslimšanas nav nekādas rehabilitācijas.

""Dzīvības koks" ir pateicīgs, ka par sabiedrības saziedoajtiem līdzekļiem var organizēt psihosociālās rehabilitācijas nometnes. Kopš 2009. gada bijušas 10 vasaras nometnes, trīs ziemas nometnes, kā arī šovasar paredzētas divas nometnes. Cilvēku izrādītā interese par rehabilitāciju nozīmē, ka šāds pakalpojums ir būtisks, tāpēc arī pieaug vajadzība pēc sava psihosociālās rehabilitācijas centra, kas ir "Dzīvības koks" mērķis, uz ko šobrīd aktīvi virzāmies," norāda "Dzīvības koka" valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe.

Latvijā katru gadu ar vēzi saslimst vairāk nekā vienpadsmit tūkstoši cilvēku, pavisam reģistrēti vairāk nekā 70 tūkstoši onkoloģisko pacientu. Pētījumi liecina, ka katram trešajam cilvēkam pēc onkoloģiskas slimības ārstēšanas ir nepieciešama psihosociālā rehabilitācija.

Nometne "Spēka avots" ir piecu dienu programma, kuras laikā ārsts onkologs, imunologs, uztura speciālists palīdz saprast, kādas izmaiņas slimība ienesusi katra dzīvē, kā dzīvot tālāk, kā atbrīvoties no bailēm par vēzi. Svarīgas ir arī dažādās terapijas (mākslas, mūzikas terapijas, grupu nodarbības), kas palīdz labāk izprast situāciju un smelties spēku turpmākai dzīvei, kā arī iegūt pleca sajūtu un izpratni, ka dzīve pēc slimības turpinās jau jaunā kvalitātē. Onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas programmu "Spēka avots" izstrādāja biedrība "Dzīvības koks" sadarbībā ar nozares ekspertiem un speciālistiem, balstoties uz Norvēģijas pieredzi.