11.06.2013 17:24

Pierīdznieki aktīvi nes pārbaudīt piesūkušās ērces

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīdznieki aktīvi nes pārbaudīt piesūkušās ērces arhīvs

Jau no pagājušās piektdienas līdz pat pirmdienai, stacionāra "Latvijas infektoloģijas centrs" (LIC) Vakcinācijas kabinetā vairāki desmiti cilvēku vēlējušies pārbaudīt, vai piesūkusies ērce nav inficēta.

Kā pastāstīja Vakcinācijas kabineta sertificētā interniste, daktere Irēna Anna Damberga, šajā laikā ārstniecības iestādē cilvēki nogādājuši 58 ērces, ar vēlmi pārbaudīt, vai tās nav inficētas ar bīstamo encefalītu. Kā noskaidrojuši speciālisti, divas no tām tiešām pārnēsājušas cilvēkiem bīstamo slimību.

Par to, no kurienes ērces atceļojušas, viņa precīzas vietas nosaukt nevarēja, taču norādīja, ka "lielākoties tās uz Vakcinācijas kabinetu nes pārbaudīt Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji."

LIC speciālistu apkopotā statistika liecina, ka šosezon pārbaudītas jau 669 ērces, no kurām 63 bijušas inficētas. Kā informē medicīnas iestādes galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle, inficētība ir daudz augstāka nekā iepriekšējās ērču aktivitātes sezonās, par spīti tam, ka pavasaris iestājās salīdzinoši vēlu.

Savukārt 10. jūnijā stacionāra uzņemšanas nodaļā tika ievietoti trīs cilvēki ar aizdomām par ērču encefalītu.

Piebilstams, ka šogad ērces ir īpaši rosīgas. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu maijā veiktie ērču aktivitātes apsekojumi liecināja, ka bīstamās slimības pārnēsājošo kukaiņu aktivitāte saglabājas 2010./2011. gada līmenī. Tas nozīmē to, ka maksimālais ērču daudzums nekoptās pļavās pašlaik ir līdz pat 80 ērcēm uz kilometru.

SPKC speciālisti norāda, ka pagājušajā gadā nedaudz samazinājies ērču encefalīta slimnieku skaits – reģistrēti 376 saslimšanas gadījumi, 2011. gadā tie bija 494, bet 2010. gadā – 404 saslimšanas gadījumi. Tāpat pagājušajā gadā nedaudz samazinājies arī ar Laima slimību saslimušo skaits, – reģistrēti 724 gadījumi, 2011. gadā – 866, bet 2010. gadā – 829 saslimšanas gadījumi. Savukārt šogad pirmajos trijos mēnešos jau ar Laimas slimību saslimuši 59, bet ar ērču encefalītu – divi.

Ņemot vērā ērču lielo intensitāti, SPKC speciālisti mudina izvēlēties piemērotu apģērbu, dodoties mežā vai pastaigās pa pļavām. Savukārt, ja kukainis jau piesūcies, ļoti būtiski ir to pareizi noņemt.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Tās noņemšanu vislabāk uzticēt ārstniecības personai, tomēr gadījumos, kad tas nav iespējams, ieteicams rīkoties šādi: pirms ērces izvilkšanas ar spirtu vai degvīnu dezinficējiet vietu, kur tā piesūkusies; ar pinceti satveriet ērci pēc iespējas tuvāk snuķītim un, cenšoties nesaspiest, to izvelciet, lēni izceļot, ar vienmērīgu un rotējošu kustību. Var izmantot diega cilpu – to apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, ērci izņem; lai mazinātu inficēšanās risku ērces izņemšanas laikā, jo uz rokām var būt mikroskopiski ievainojumi, vēlams uzvilkt gumijas cimdus, bet, ja to nav, dezinficējiet rokas pirms un pēc manipulācijas.