30.05.2013 11:21

Par varu Saulkrastos cīnās tikai lielās partijas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šķiet, ka Saulkrasti ir gana iekārojams novads, ja reiz tajā  savu varu grib realizēt teju vai visu parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvji. Šķiet, ka Saulkrasti ir gana iekārojams novads, ja reiz tajā savu varu grib realizēt teju vai visu parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvji. www.saulkrasti.lv

Uz vietu domē cer iekļūt 58 cilvēki no četriem politiskajiem spēkiem. Būtiski, ka šajā kūrortpilsētā par varu cīnīsies tikai lielās, parlamentā iekļuvušās partijas, izņēmums ir Latvijas zaļā partija, kurai Saulkrastos ir pazudusi otra puse, proti – partija "Latvijas Zemnieku savienība".

Uz vietām Saulkrastu domē pirmo reizi cīnīsies partiju apvienība "Saskaņas centrs", jo līdz šim tai savu pārstāvju vietvarā nebija. Septiņu cilvēku tandēms ar IK "Modāls" īpašnieku Arni Darģi priekšgalā sola, ka galvenā prioritāte, ja šis veidojums tiks pie varas, būs sociālā joma. Tiks saglabāti visi līdz šim esošie pabalsti, taču Sociālajam dienestam būs jākļūst modernākam.

Tāpat īpašas rūpes "Saskaņas centra" deputāti grib veltīt kuplajām ģimenēm, piedāvājot tām lielākus atvieglojumus nekustamā īpašuma maksai. Turklāt – šīs atlaides jāpiemēro arī tad, ja kāda no atvasēm turpina mācības augstākajā izglītības iestādē. Tas nozīmē– līdz 24 gadiem.

"Trūcīgajām ģimenēm nodrošināsim jaunu pabalstu par katru bērnu vecumā no 1,5 līdz 6 gadiem. Ieviesīsim bērnudārzā un skolās līdz 4.klasei brīvpusdienas bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām, kā arī daudzbērnu ģimenēm. Veiksim skolu modernizāciju," savā priekšvēlēšanu programmā sola "saskaņieši".
Protams, neizpaliek arī solījums samazināt apkures tarifus. Pagaidām lasītājs gan netiek iepazīstināts ar to, kā tas darbosies praksē.

Daudz pieticīgāki savos solījumos ir nacionāli noskaņotā politiskā flanga pārstāvji. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", kuras mēra kandidāts Ervīns Grāvītis pašvaldību vada arī pašlaik, savā priekšvēlēšanu programmā dzejiski norāda, ka "sapņu pilis, lai solot citi". Liela daļa no partijas priekšvēlēšanu programmas ir atskats uz četriem domē pavadītājiem gadiem un labo darbu uzskaitījumu, protams, ar norādi, ka esošajam mēram darbs noteikti ir jāturpina.

"Ervīna Grāvīša vadībā domē ir ieviesta caurskatāma, tālredzīga, iedzīvotāju interesēm atbilstoša lēmumu pieņemšanas kārtība. Ieviestas un tiek ievērotas procedūras, kas izslēdz negodīgas rīcības iespējamību. Nav šaubu, ka Ervīnam Grāvītim jāturpina vadīt Saulkrastu novada dome arī turpmāk. Pārmaiņām tajās jomās, kur tās nepieciešamas, jābūt pārdomātām, sabiedrības pieņemtām. Labām pārmaiņām."
Ja Saulkrastu domē saglabāsies līdzšinējais spēku samērs un politiskās ambīcijas nebūs četru gadu laikā palielinājušās, šādam mēram varētu piekrist arī "Vienotība", kuras priekšgalā ir esošais novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis.

Šī politiskā spēka pārstāvji vēlētājiem sola panākt, ka " Saulkrastu novads ir atpazīstams un iecienīts kūrorts ar videi draudzīgu infrastruktūru, attīstītu uzņēmējdarbību, konkurētspējīgu izglītību, sakārtotu un drošu vidi ģimenēm ar bērniem, jauniešiem un pensionāriem. Novads, ar kuru lepojas tā iedzīvotāji. " Lai to īstenotu, galvenie darbi ir novada budžeta sabalansēšana ilgtermiņa attīstībai. To varot panākt, ja ir atbalsts resursus ekonomējošiem pasākumiem, pilsētvides sakārtošanai, uzņēmējdarbības atbalstīšanai un iedzīvotāju izglītības, kultūras un sporta vajadzību nodrošināšanai. Neizpaliek arī daudzās priekšvēlēšanu programmās lasāmais, ka novadam noteikti ir jāpiesaista vēl vairāk investīcija.

Savukārt ar kodolīgiem solījumiem vēlētāju iekārdināt cenšas Latvijas Zaļā partija ar SIA "Saulkrastu komunālserviss" ūdensapgādes un labiekārtošanas nodaļas vadītāju Bruno Veidi priekšgalā. Turklāt tie nav no mazajiem, piemēram, "nekavējoties sāksim baltās kāpas saglabāšanas pasākumus". Līdzās tam minēts arī pilsētas parka un gājēju ielas ierīkošana; tāpat tikšot veikta izpēte, lai noskaidrotu, kā samazināt gruntsūdeņus Saulkrastos. 

Tāpat skolās būšot vides mācība, lai gan šis jautājums gan ir Izglītības un zinātnes ministrijas kompetencē, visticamāk, bet saulkrastieši var ticēt, ka to var panākt arī pašvaldības līmenī.