17.02.2012 08:55

Bijušie armijas komandieri aicina referendumā balsot «pret»

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušie armijas komandieri aicina piedalīties 18. februārī gaidāmajā referendumā par valsts valodas statusu un balsot «pret». Bijušie armijas komandieri aicina piedalīties 18. februārī gaidāmajā referendumā par valsts valodas statusu un balsot «pret». Krišjānis Grantiņš

Trīs bijušie Nacionālo bruņoto spēku komandieri izplatījuši aicinājumu Latvijas karavīriem.

Atvaļinātie pulkveži Dainis Turlais un Juris Dalbiņš, kā arī atvaļinātais viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots aicina: «Nepaliec mājās! Aizstāvi latviešu valodu!» Analogu aicinājumu izplatījusi arī Latviešu Virsnieku apvienība, Latvijas Rezerves virsnieku asociācija un Latviešu Strēlnieku apvienība, vēsta ziņu aģentūra LETA. 

Turlais, Dalbiņš un Zeibots uzskata, ka latviešu valodai jābūt vienīgajai valsts valodai un jebkādas diskusijas par divvalodību ir pret visu Latvijas iedzīvotāju interesēm. «Tādēļ aicinām karavīrus un zemessargus kopā ar saviem ģimenes locekļiem, draugiem un paziņām 18. februārī doties uz tautas nobalsošanu un paust savu attieksmi, balsojot «pret» krievu valodu kā otro valsts valodu!».

«Latvija savas vēstures līkločos ir piedzīvojusi daudz grūtu laiku. Taču spēku uzplaukt mūsu valstij ir devuši tās cilvēki un viņu neatlaidība aizstāvot savu valsti. Šie drosmīgie ir bijuši gan strēlnieki, gan karavīri, gan zemessargi un brīvprātīgie, kuru sirdīs liesmoja un joprojām liesmo Latvija. 18. februārī ir jāparāda visai pasaulei, ka latviešu valodu par vienīgo mūsu valstī vēlas ikviens - neatkarīgi no tautības, vecuma un sociālā stāvokļa,» teikts aicinājumā.

Bijušie armijas komandieri norāda, ka Latvijas karavīrs vienmēr ir bijis aktīvs savas valsts notikumu līdzdalībnieks. «Tādēļ referendums 18. februārī ir brīdis, kurā katram karavīram un zemessargam ir jāapzinās sava pilsoniskā atbildība par valsts likteni. Jūsu rokās šobrīd ir liels spēks - paust savu attieksmi pret otro valsts valodu! Atcerieties, ka 18.februārī netiek rīkots vienkāršs referendums! Ja šajā dienā paliksim mājās, tas kļūs par robežšķirtni, aiz kuras latviešu valodai var nebūt rītdienas. Tādēļ mēs, bijušie Nacionālo bruņoto spēku komandieri, uzskatām, ka šobrīd ir pienācis brīdis, kad ikvienam karavīram un zemessargam ir jāapzinās esošā mirkļa nopietnība,» teikts aicinājumā.

Karavīru organizācijas aicinājumā norādīts, ka vairākas karavīru paaudzes ir aizstāvējušas savu Tēvzemi Latviju, cīnījušās par savas valsts izveidošanu, pastāvēšanu un attīstību. «Katrai no šīm paaudzēm ir bijuši savi pienākumi, kas veicami, lai stiprinātu valsti. Mūsu karavīri ir atdevuši savas dzīvības, lai Latvija būtu brīva un neatkarīga valsts. Šodien mūsu visu uzdevums ir saglabāt šo vērtīgo mantojumu. Tieši tādēļ 18. februārī ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir nepārprotami jāatbild ar savu balsojumu, kāda tālāk būs latviešu valodas vieta pašu valstī,» teikts aicinājumā.

«Latviešu valoda ir mūsu valsts pamatvērtība. Tādēļ mēs, karavīru organizāciju pārstāvji un atbalstītāji, aicinām visus savus biedrus, karavīrus un zemessargus, kā arī ikvienu, kam nav vienaldzīgs Latvijas liktenis, 18.februārī piedalīties referendumā, paužot savu attieksmi «pret» krievu valodu kā otro valsts valodu. Nosargāsim kopā mūsu Tēvzemes valodu!».