09.05.2013 11:12

Priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumi: līdz absurdam (papildināta ar pašvaldības komentāru)

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viena no talkotāju bildēm, kas Stopiņu novada pašvaldībai šķitusi nepiemērota publicēšanai internetā. Tajā pašā laikā viens no lielākajiem interneta portāliem Latvijā citai šī autora bildei piešķīris pat uzvaru foto konkursā par Lielās talkas dalībnieku veikumu, un tur nav saskatīts nekāds Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpums. Viena no talkotāju bildēm, kas Stopiņu novada pašvaldībai šķitusi nepiemērota publicēšanai internetā. Tajā pašā laikā viens no lielākajiem interneta portāliem Latvijā citai šī autora bildei piešķīris pat uzvaru foto konkursā par Lielās talkas dalībnieku veikumu, un tur nav saskatīts nekāds Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpums. Aldis Grunde

Šogad Lielās talkas dienā, 27. aprīlī, laiks talciniekus nelutināja, tādēļ daudzviet grāvmalas palika nesakoptas. Taču citviet novadnieki no drēgnā lietus nebaidījās, tostarp Stopiņos.

Aptuveni divi desmiti stopiņiešu Lielās talkas dienā nolēma sakopt Ulbrokas ezera apkārtni. "Veikumu un darbu gaitu atspoguļojām ar fotoobjektīva palīdzību, ko pēcāk nosūtījām ievietošanai Stopiņu novada pašvaldības mājaslapā [www.stopini.lv]," stāsta domes deputāts Aldis Grunde.


Liels viņa izbrīns un neizpratne vēlāk bijusi par to, ka pāris dienas pēc talkas bildes joprojām netika ievietotas pašvaldības vietnē. "Sazinoties ar mājaslapas administratoru, domes pārstāve Inese Skrastiņa e-pasta vēstulē atbildēja, ka pašvaldība attēlus atteikusies publicēt, jo rīkojusies saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu," stāsta A. Grunde. Neskaidrību gadījumā viņa aicinājusi sazināties ar pašvaldības juristi Lailu Kundziņu.

"Varbūt viņiem nepatika dzeltenā krāsa? Jā, nenoliedzami, uz apģērba bija [mana] pārstāvētā politiskā spēka, apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), simbolika, taču, ja talkā piedalītos arī citu domē pārstāvēto partiju deputāti un deputātu kandidāti, vai arī tad bildes neliktu? Protams, tagad sanāk visai neērta situācija, proti, ka Lielajā talkā piedalījās tikai VL-TB/LNNK pārstāvji, un kādam tas nepavisam var nepatikt," par iemesliem, kādēļ fiksētos fotoattēlus pašvaldība nav ievietojusi savā vietnē, spriež deputāts.

Turklāt, kamēr vietējais iedzīvotāju informācijas avots atteicies publicēt bildes ar stopiņiešu veikumu savā novadā, attēli gana pievilcīgi šķituši tik lielam portālam kā apollo.lv, kas A. Grundes sūtītajam foto par talcinieku gaitām pat piešķīris uzvaru fotokonkursā "Pozitīvas emocijas talkojot", prēmējot autoru ar dāvanu karti 50 latu vērtībā. "Kādam tomēr tas patika..." piebilst deputāts.

Savukārt pāris dienas pēc talkas pašvaldība savā vietnē ar nelielas publikācijas palīdzību pateikusies par dalību pasākumā, norādot, ka tās laikā esot savākti pilni 2000 atkritumu maisi. A. Grunde gan apšauba tādu ražīgumu talkai patiešām tik nepiemērotā dienā. "Pērn, kad laiks bija labs un talkoja patiesi daudz cilvēku, tika savākti tikai 1200 maisi, bet šogad 2000!? Neticami, kurš to varēja izdarīt?" viņš ir neizpratnē.

Dažas fotogrāfijas nav uzskatāmas par priekšvēlēšanu aģitāciju

Lūdzot komentēt visai komisko situāciju, portāls "Apriņķis.lv" uzklausīja Armanda Tomeļa ("Zvērināta advokāta Aigara Lūša birojs") skaidrojumu: "Pašvaldībā savā atbildē A. Grundem ir tikai atsaukusies uz Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, sīkāk nepaskaidrojot, kādēļ šajā gadījumā fotogrāfiju  no Lielās talkas Stopiņu novadā publicēšana internetā, tajā skaitā pašvaldības interneta portālā, būtu kaut kādā veidā saistāma ar priekšvēlēšanu aģitāciju pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Pieņemu, ka pašvaldības pārstāve I. Skrastiņas kundze ir uzskatījusi, ka fotogrāfijas, kurās redzama Lielās talkas norise Stopiņu novadā šogad, ir uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju. Ja šāds pieņēmums ir pareizs, tad uzskatu, ka pašvaldības pārstāve ir kļūdījusies."

Viņš norāda, ka Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 1. panta trešais punkts noteic, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir politiskās partijas, politisko partiju apvienības, vēlētāju apvienības vai deputāta kandidāta reklamēšana plašsaziņas līdzekļos vai citādā veidā, ja tā satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko partiju, politisko partiju apvienību, vēlētāju apvienību vai deputāta kandidātu. Tādējādi, lai kādu materiālu, tajā skaitā fotogrāfijas, atzītu par priekšvēlēšanu aģitāciju, tad šajā materiālā (fotogrāfijās) ir jābūt ietvertam tiešam vai netiešam aicinājumam balsot par vai pret kādu politisko partiju, politisko partiju apvienību, vēlētāju apvienību vai deputāta kandidātu.

"Izvērtējot konkrētās fotogrāfijas par Lielo talku Stopiņu novadā, nav konstatējams, ka tās satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko partiju vai deputāta kandidātu, līdz ar to manā vērtējumā šīs fotogrāfijas nav atzīstamas par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu, un tāpēc uz šīm fotogrāfijām un to publicēšanu internetā, tajā skaitā Stopiņu novada domes interneta portālā, nav attiecināmi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktie ierobežojumi.

Tas vien, ka atsevišķās bildēs ir redzami deputātu kandidāti gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, nenozīmē, ka šīs fotogrāfijas ir atzīstamas par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu, jo tajās nav tiešs vai netiešs aicinājums balsot par vai pret kādu partiju vai deputāta kandidātu. Šāda paplašināta priekšvēlēšanu aģitācijas jēdziena izpratne neatbilst Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma jēgai un garam. Proti, tādā gadījumā tas novestu pie tā, ka pirms pašvaldību vēlēšanām plašsaziņas līdzekļos nevarētu tikt publicēta neviena fotogrāfija, kurā redzams kāds deputāta kandidāts, lai gan tajā pašā laikā arī šobrīd plašsaziņas līdzekļos tiek publicētas deputātu kandidātu fotogrāfijas (piemēram, N. Ušakova, S. Ēlertes u. c.), un tā netiek uzskatīta par priekšvēlēšanu aģitāciju, jo šīs fotogrāfijas nesatur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu partiju vai deputātu.

Visbeidzot, ir jāņem vērā, ka tajā pašā Stopiņu novada domes interneta portālā 26. aprīlī ir publicēts paziņojums, aicinot arī šogad piedalīties jau par tradīciju kļuvušajā Lielajā talkā Stopiņu novadā. Tāds pats aicinājums publicēts arī pašvaldības izdotajā avīzē, kurā turklāt īpaši tika lūgts iesūtīt pašvaldības rīkotajam konkursam fotogrāfijas par talkas norisi. Arī gadu iepriekš pašvaldības portālā tika publicēts šāds aicinājums, pēc kā tika ievietotas fotogrāfijas, kurās atspoguļota talkas norise. Tieši tāpēc īpaši nesaprotama un juridiski nekonsekventa ir pašvaldības rīcība, vienu gadu publicējot pašvaldības rīkota pasākuma atainojošas fotogrāfijas, bet nākamajā gadā atsakot publicēt tādas pašas fotogrāfijas no tāda paša pašvaldības rīkota pasākuma (iespējams, tas ir saistīts ar faktu, ka daļa no esošajiem pašvaldības deputātiem, kuri kandidē arī šī gada pašvaldību vēlēšanās, kaut kādu iemeslu dēļ talkā nepiedalījās)."

Pašvaldība: Likuma normas ir striktas; mājaslapā netiek atspoguļotas neviena politiskā spēka aktivitātes
Savukārt Stopiņu novada pašvaldība saistībā ar šo situāciju sniedz šādu komentāru: "Atbildot uz jautājumu par deputāta Alda Grundes atstāstīto, ka "pašvaldības tīmekļa vietnē neesot ievietotas bildes no Lielās talkas", paskaidrojam, ka informācija Stopiņu novada pašvaldības tīmekļa vietnē tiek ievietota atbilstoši [2007. gada 6. marta] Ministru kabineta noteikumiem [Nr. 171] "Kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā".

Norādām, ka deputāta kandidāta iesūtītā informācija varētu tikt kvalificēta kā Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpums, kura 33. pants ierobežo administratīvo resursu izmantošanu pakalpojumu sniegšanai priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai. No A. Grundes publicēšanai iesūtītajiem fotouzņēmumiem ir iespējams skaidri secināt fotogrāfijā redzamo personu piederību konkrētai partijai.

Līdz šim Stopiņu novada pašvaldības tīmekļa vietnē nav ievietota informācija, kas atspoguļotu kādas politiskās partijas aktivitātes. Arī turpmāk šādu informāciju neplānojam ievietot pašvaldības tīmekļa vietnē."



Foto, kam tika piešķirta pirmā vietā apollo.lv konkursā par Lielās talkas dalībnieku gaitām.Foto, kam tika piešķirta pirmā vietā apollo.lv konkursā par Lielās talkas dalībnieku gaitām.