07.05.2013 13:24

Partiju solījumi Salaspilī: no oficiāla statusa krievu valodai līdz "pavadoņpilsētai"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās uz vietām Salaspils novada domē kandidē 152 cilvēki no 10 politiskajiem spēkiem.

No partiju solījumiem, kas izceļas citu vidū, ir krievu valodas ieviešana oficiālajā pašvaldības dokumentācijā līdz straujai cittautiešu integrācijai.

Par iekļūšanu Salaspils novada domē cīnās Reformu partija, "Vienotība", "Zaļo un zemnieku savienība", "Nacionālā apvienība", partija "Reģionu alianse", politiskā partija "Alternative", "PCTVL – Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs", partija "Par Dzimto Valodu!", Latvijas kustība "Solidaritāte", vēsta informācija Centrālās vēlēšanu komisijas vietnē.

Pašreiz Salaspilī un arī valstī pie varas esošās partijas savos solījumos ir reālākas, liekot uzsvaru uz iesākto darbu turpināšanu un pašvaldības darba efektivizāciju, bet daudz radošāk savās priekšvēlēšanu programmās ir izpaudušies jaunpienācēji un dažs sen aizmirsts politiskais spēks.

Reformu partija, tiekot pie teikšanas Salaspils novada domē, cer palielināt skolu autonomiju, tiesa gan, nav precizēts, no kā un kā tas izpaudīsies. Savukārt "Vienotība" ar līdzšinējo mēru Raimondu Čudaru priekšgalā grib attīstīt novada īpašo identitāti. Savukārt politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs" savā priekšvēlēšanu programmā nodarbojusies ar jaunu vārdu darināšanu, definējot Salaspili kā "Rīgas pavadoņpilsētu".

Kaismīgā krievvalodīgo interešu aizstāve PCTVL Salaspilī kā virsmērķi izvirzījusi patērētāju tiesību aizsardzību, bet partija "Par Dzimto Valodu!" iezagusies tās nišā, priekšvēlēšanu programmā norādot, ka "visai oficiālajai informācijai, kas nāk no Salaspils domes, jābūt gan latviešu, gan krievu valodā". Tāpat šis politiskais spēks vēlas restaurēt Salaspils memoriālu un cienīgu attieksmi pret Lielā Tēvijas kara veterāniem. Lai gan partijas "Alternartive" un Latvijas kustība "Solidaritāte" uz Latvijas politiskās skatuves ir salīdzinoši nesen, abām Salaspilī ir lieli mērķi – pārņemt varu jau pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām.