03.05.2013 09:02

Siguldā vēlēšanās startēs četri politiskie spēki

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas novada dome. Siguldas novada dome. www.sigulda.lv

Siguldas novada mērs Uģis Mitrevics žurnālistus Siguldā sagaida kā saimnieks savā namā.

Sarunā laikrakstam "Diena" viņš bieži uzsver, ka nejūtas kā politiķis, arī uzvarēt vēlēšanās nav viņa nolūks: "Es vienmēr esmu uzskatījis, ka mums, latviešiem, ir jāizskauž sevī tās īpašības, kuras mēs uzskatām par sliktām. Neesmu par to, lai notiktu kaut kāda bezjēdzīga cīkstēšanās. Protams, esmu bijis priekšā tām lietām un procesiem, kas dod sajūtu, ka tu esi ļoti daudz izdarījis, bet tas ir ar tādu kā pludiņu katlā – ka tu esi to izdarījis un darījis to pēc savas labākās pārliecības, nevis aiz aprēķina." U. Mitrevics siguldiešu vidū ir ļoti populārs. "Kaimiņos var dzīvot deputāts, un cilvēks pat nenojauš, ka viņš strādā domē, tomēr mēru šeit pazīst visi," atklāj kāds siguldietis.

Šis ir pirmais domes sasaukums, kurš strādā U. Mitrevica vadībā. Pirms tam ilgus gadus pilsētu vadīja Tālis Puķītis, un pašreizējais mērs bija izpilddirektors. Iepriekšējās vēlēšanās atbalsts U. Mitrevicam nebija tik noteikts, taču tagad neviens neapšauba – viņu ievēlēs atkārtoti. Vēlēšanās pieteikušies četri politiskie spēki – "Vienotība", Reformu partija, "Zaļo un zemnieku savienība" kopā ar "Nacionālo apvienību" un "Reģionu alianse", kuras galvgalī ir pašreizējais mērs, uzreiz pēc viņa – pašreizējā sasaukuma deputāts Dainis Dukurs, kurš reizē ir arī Bobsleja un kamaniņu trases valdes priekšsēdētājs.

U. Mitrevics norāda, ka domē nav opozīcijas, tomēr izrādās, ka taisnība tā gluži nav. Iebildumus pie sevis parasti nemēdz turēt tēvzemietis Jānis Odziņš. Arī sarunā ar "Dienu" viņš ir atklāts: "Šajā sasaukumā noticis daudz kas tāds, kas mani vairs nevedina atgriezties politikā. Es tomēr esmu uzņēmējs, un man ir citāds domāšanas standarts. Sākumā es vēl biju gatavs cīnīties, bet radziņi šajos četros gados ir aplauzti. Siguldā vajadzētu nodalīt izpildvaru no lēmējvaras, šī problēma te ir ļoti aktuāla. Tas nozīmē, ka atsevišķiem cilvēkiem ir lielāka priekšrocība, viņi arī biežāk tiekas."

Kaut gan no pilsētas dzīves teju pilnībā pazudis, Tālis Puķītis Siguldā joprojām ir populārs. Viņš pilsētu vadīja no 1989. gada, līdz pirms četriem gadiem viņu nomainīja paša izpilddirektors U. Mitrevics. Pēdējos gadus bijušajam mēram vadīt pilsētu kļuva arvien grūtāk slodzes dēļ – viņš reizē bija arī Rīgas rajona padomes priekšsēdētājs, arī Eiropas Reģionu komitejas loceklis. Punktu mēra karjerai pielika tiesvedība, kas saistīta ar viesnīcu "Siguldas senleja". Toreizējais mērs bija pieļāvis, ka pašvaldībai piederošās viesnīcas kapitāldaļas tiek pārdotas par samazinātu vērtību, radot zaudējumus teju 110 000 latu apmērā. Izrādās, nekas vēl nav beidzies.