29.04.2013 15:32

Skaitam nav nozīmes, visu izšķir personības

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skaitam nav nozīmes, visu izšķir personības Krišjānis Grantiņš

Gandrīz pusotrs tūkstotis pierīdznieku uzskata, ka sava novada labā var veikt paliekošu ieguldījumu, tāpēc ir pieteikušies uz deputātu vietām vietējās pašvaldībās.

Tomēr ne visur krēsls ir vienādi iekārots – kamēr Mālpilī uz amatu pretendē 14, tikmēr Ķekavā sešpadsmit reizes vairāk – 221.

Pierīgā ar vislielāko deputātu kandidātu skaitu šogad sevi pieteikusi Ķekavas pašvaldība. Vietējās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Videniece atzīst, ka šī gada bagātīgie saraksti nav nekāds pārsteigums. Ķekavai tas esot ierasts. Iepriekšējās vēlēšanās 2009. gadā tikuši pieteikti 17 saraksti, bet vēl pirms četriem gadiem – 14. Pašreizējā domes sastāvā iekļuvuši deputāti no deviņiem sarakstiem.

Skaidrojot lielo konkurenci uz deputātu vietām domē, A. Videniece pieļauj – viens no ietekmējošiem un dominējošiem faktoriem varētu būt pašvaldības lielais budžets, kas ļauj īstenot lielākas ieceres novada attīstībā. Neizbēgami sava nozīme ir Rīgas tuvumam un novada lielumam.

Vismazākais deputātu skaits sarakstos šogad ir Mālpilī. Vēlētājiem būs jāizdara izvēle vien starp 14 pretendentiem. Tā kā brīvo deputātu vietas ir deviņas, tad tikai pieci paliks "aiz svītras". Tāpat kā Ķekavas pašvaldībā pierasts pie krietna pulciņa deputātu kandidātu, tā Mālpilī divi iesniegtie saraksti izbrīnu nerada. "Pirms četriem gadiem uz vēlēšanām vispār tika iesniegts tikai viens saraksts. Tad pieteikšanās termiņš tika pagarināts par desmit dienām un tika iesniegts otrs saraksts. Tagad vismaz uzreiz jau ir divi saraksti," situāciju pirms četriem gadiem un šogad salīdzina Mālpils pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs un domes izpilddirektors Agris Bukovskis.

Viņš stāsta, ka šogad vēlēšanās startēs daudzi jau zināmi cilvēki, kas domes darbā sevi pieteikuši arī iepriekšējos gados. Vēlētājiem būs jāiztiek ar to, kas ir. Komisijas priekšsēdētājs pieļauj, ka mazā interese par deputāta amatu ir nelielā, pat simboliskā atalgojuma dēļ.

Arī Sējas novadā uz deputātu amatiem kandidē pavisam maz – 22 cilvēki. Sējas pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Viesturs Koškins savos komentāros ir lakonisks un retoriski jautā: "Vai tad ar 22 kandidātiem nepietiek?" Viņaprāt, ja sarakstos ir spilgtas un spēcīgas personības, kandidātu skaitam nav nozīmes.

UZZIŅAI:

Novads, kandidātu skaits, sarakstu skaits
Ādaži 82, 6
Babīte 50, 4
Baldone 58, 5
Carnikava 68, 5
Garkalne 98, 6
Inčukalns 88, 7
Ķekava 221, 13
Krimulda 62, 4
Mālpils 14, 2
Mārupe 126, 9
Olaine 94, 5
Ropaži 108, 8
Salaspils 152, 10
Saulkrasti 59, 4
Sēja 22, 2
Sigulda 48, 4
Stopiņi 61, 6