22.03.2013 11:27

Viedoklis: Mārupes deputātiem kārtējā "sarkanā kartīte"

Autors  Edgars Jansons, Mārupes novada domes deputāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Mārupes deputātiem kārtējā "sarkanā kartīte" www.diena.lv

Iedzīvotāji protestē pret dzelzceļa izbūvi uz lidostu Jaunmārupē, jo tas kalpos tranzīta kompānijām, nevis iedzīvotājiem.

Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs (bijušais "Vienotības" deputāts), kurš nu jau ir kļuvis par ZZS biedru, iespējams, iedvesmo arī citus deputātus neievērot iedzīvotāju intereses un meklē vainīgos domes opozīcijā. Mārupes novada domes deputāti kārtējo reizi izceļas ar savdabīgu pieeju lēmumu pieņemšanā ar reti saskatāmām izmaiņām uz "pareizo pusi".


Lai gan Likuma "Par Pašvaldībām" 3. pantā teikts, ka jādarbojas iedzīvotāju interesēs, nule apspriežamajā novada teritoriālajā plānojumā 2014.–2024. gadam ir iekļautas normas, kuras nevar pieņemt simtiem un pat tūkstošiem Mārupes iedzīvotāju. Proti, vienas nedēļas laikā Mārupes iedzīvotāji ir savākuši vairāk nekā 750 parakstus, lai Mārupes novada deputāti nedara to, kas absolūti nav iedzīvotāju interesēs.

Proti, jaunajā teritoriālā plānojuma redakcijā pilnīgi atklāti tiek lobēta dzelzceļa izbūve gar Jaunmārupes ciemu Krievu salas virzienā, bet Mārupes domes deputāti tēlo nezinīšus un iedzīvotājiem stāsta, ka tas būs iedzīvotāju labā, jo būs jauna dzelzceļa pietura un dzelzceļa savienojums ar Rīgas lidostu. Vai tiešām novada dome uzskata, ka iedzīvotāji ir spriestnespējīgi? Vai ir loģika būvēt dzelzceļu 2900 iedzīvotājiem, kas dzīvo Mārupē? Patiesais būvniecības nolūks ir pavisam cits, šis dzelzceļš ir domāts lielām tranzīta kompānijām, lai būtu iespēja nogādāt kravas, apejot Rīgu, uz Krievu salu!

Vēršos pie Mārupes pozīcijas deputātiem no partijas "Vienotība", LPP/LC, ZZS, Tautas partijas, SC – vai nav jau gana ar tādiem "darbiņiem" kā Dienvidu tilta turpinājums par labu "lielceltnieku kartelim"? Šī pseidoiecere, kas paredzēja būvēt lielceļu pāri Mārupes iedzīvotāju mājām, pateicoties 2500 iedzīvotāju parakstiem, neturpinājās. Tāpat domes deputātu kontā ir nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšana uz tālu ārzemju komandējumiem nezināmā un netaustāmā nolūkā, kā arī iedzīvotājiem ar varu "uzspiests" izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju "EKO RĪGA", kas, iespējams, izvēlēts šauras grupas interesēs. Tāpat arī atgādināmi citi domnieku "labie darbi", piemēram, nejēdzīgi un dārgi iepirkumi (Mazcenu aleja 3 – nekustamais īpašums par nodokļu maksātāju naudu 670 000 latu apmērā), nemitīgu atsevišķu novada domes deputātu atrašanos interešu konflikta likuma pārkāpumu varā vairāku gadu garumā – jaucot savu kabatas ar nodokļu maksātāju naudu.

Tiklab vairs nepārsteidz arī Mārupes novada domei piederošu zemes gabalu dāvināšana bezatlīdzības kārtā komercsabiedrībām, piesedzoties ar argumentu, ka viss tiek darīts iedzīvotāju interesēs! Diemžēl pašlaik Mārupes domē opozīcijā ir nevis divi deputāti, bet pati Mārupes dome ir opozīcija visiem Mārupes iedzīvotājiem.

Tā var minēt vēl daudzus "godīgas pārvaldes" darbus un mēģināt piesegties ar iedzīvotāju interesēm, ja nebūtu vēl kādi apsvērumi, kuru dēļ daži deputāti mēģina novirzīt uzmanību citā virzienā, lai nevajadzētu taisnoties iedzīvotājiem, proti, vēl 2010. gada VID vietnē ir atrodams Latvijas Republikas lielāko nodokļu parādnieku saraksts, kur ar 164. numuru startē tāds pilsonis kā Mārtiņš Bojārs ar 356 990 latu parādu!

Tomēr šādas ziņas Mārupes novada domes priekšsēdētājs savās amatpersonas deklarācijās laika posmā no 2008. līdz 2011. nav norādījis! Šajā pašā laikā Mārupes novada domes priekšsēdētājs norādījis citas ziņas, kas ir visnotaļ jautājumu raisošas: 2009. un 2010. gada amatpersonas deklarācijās norādīta virkne dāvinājumu un arī kaut kāds darījums 26 991 latu apmērā ar SIA "Sabiedrība "Mārupe"" kapitāldaļām. Šādi paņēmieni, lai netiktu uzrēķina rezultātā atņemti īpašumi dažiem cilvēkiem, ir visai pierasta lieta. Jautājums ir, vai Mārtiņu Bojāru no "Vienotības" saraksta "izmeta" par "godīgas pārvaldes" darbiņiem kā Mārupes domes priekšsēdētāju vai vienkāršu ierindas biedru, kuram ir VID uzrēķins? Pašlaik Mārtiņš Bojārs jau ir pieņemts ZZS rindās un iesāktos darbus jaunajās vēlēšanās vadīs nu jau "Zemnieku" vārdā.