24.02.2013 08:27

Operas vadība arodbiedrības vadītāja aktivitātes uzskata par priekšvēlēšanu aģitāciju

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
A. Grunde: "Tas, ka es jau četrus gadus esmu Stopiņu novada domes deputāts, neaizliedz man darīt arī kaut ko citu. Arodbiedrību es vadu jau 15 gadus." A. Grunde: "Tas, ka es jau četrus gadus esmu Stopiņu novada domes deputāts, neaizliedz man darīt arī kaut ko citu. Arodbiedrību es vadu jau 15 gadus." arhīvs

Aldis Grunde, Stopiņu novada domes deputāts ("Visu Latvijai!"), Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Nacionālās operas (LNO) orķestru arodbiedrību valžu priekšsēdētājs, uzskata, ka kultūras nozare ir apdraudēta un mūziķa profesija vairs nav prestiža, tā netiek pienācīgi novērtēta.

Lai pievērstu sabiedrības, operas administrācijas un valdības uzmanību problēmai, A. Grunde aizvadītajā nedēļā rīkoja asins nodošanas akciju "Glābsim kultūru, glābjot dzīvību".

Galvenā arodbiedrību prasība ir atjaunot mūziķiem pilna laika darba slodzi, kas 2009. gadā tika samazināta. 5. februārī LNO administrācija no 68 operas simfoniskā orķestra mūziķiem saņēma iesniegumu, kurā mākslinieki darīja zināmu, ka 13. februārī dosies uz ārstniecības iestādi nodot asinis, savukārt 14. februārī izmantos pienākošos atpūtas dienu. LNO uzskata, ka šāda veida akcija liek apšaubīt aicinājuma labdarīgos nolūkus un saskata tajā mērķi dezorganizēt operas darbu.

LNO administrācijai šķiet nepieņemami, ka šāda veida akcija tiek rīkota laikā, kad Rīgā ieradies pasaulslavenais diriģents Korneliuss Meisters un starptautiski pazīstami solisti, lai sāktu darbu pie vērienīgākā šīs sezonas projekta – Vāgnera operu cikla "Nībelunga gredzens" mēģinājumiem.

"Laikā, kad Latvijas plašsaziņas līdzekļos vairs nedrīkst tikt izvērsta politiskā aģitācija, "Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK" pārstāvim – Stopiņu novada domes deputātam un orķestra arodbiedrības valdes priekšsēdētājam Aldim Grundem – šāda aktivitāte ir ļoti ērts bezmaksas aģitācijas pasākums," operas nama nostāju pauž sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

Operas administrācijas argumentu par akciju kā priekšvēlēšanu aģitāciju A. Grunde noraida: "Tas, ka es jau četrus gadus esmu Stopiņu novada domes deputāts, neaizliedz man darīt arī kaut ko citu. Arodbiedrību es vadu jau 15 gadus. Uz šo akciju, protams, var skatīties dažādi un var teikt, ka tas nav pareizi. Bet tas ir vienīgais likumīgais veids, kā mēs varam protestēt. Visas iepriekšējās reizes, kad gribējām pieteikt oficiālu streiku, mums tas tika liegts."

Strikto veselības prasību dēļ pagājušās nedēļas akcijā asinis nodeva tikai nedaudz vairāk kā 20 kultūras nozarē strādājošo, un akcijas dēļ mēģinājumi netika atcelti. A. Grunde ir apņēmības pilns akciju rīkot ik pēc pieļaujamajām deviņām nedēļām, ja izmaiņas nesekos. Viņš apgalvo, ka sistēmas sagraušana, zaudējumu radīšana un darba dezorganizācija nav pašmērķis. A. Grunde piebilst, ka ar miermīlīgiem un nekaitīgiem paņēmieniem nav cerību, ka vēlamo izdosies panākt.

Iepriekš:
Atklāta vēstule kultūras ministrei: Operas vadība un Labklājības ministrija nedzird vai negrib sadzirdēt