05.02.2012 18:37

KNAB norāda uz pieaugušo korupciju medicīnas un satiksmes nozarēs

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
KNAB pastiprinās darbību veselības nozarē. Foto: Daina Šulca KNAB pastiprinās darbību veselības nozarē. Foto: Daina Šulca

«Medicīnas un satiksmes nozares ir tās, kurās pēdējos gados strauji pieaugusi korupcija,»uzsver Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Katru gadu tiekot izmeklētas daudzas krimināllietas par dažāda līmeņa amatpersonās, kas saistītas ar korupciju medicīnas un satiksmes nozarēs. Esot pat vairāki notiesājoši spriedumi, bet situācija nemainoties. Strīķe pastāstīja, ka viņas vadībā strādājošie vērsušies pie biroja «novēršanas bloka», lai viņi domātu par to, kā mazināt korupciju medicīnas nozarē, vēsta biznesa ziņu portāls Nozare.lv.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks uzsvēra, ka KNAB pastiprinās darbu šajā jomā, taču tas arī esot signāls veselības nozarēs strādājošām valsts un pašvaldības institūcijām, lai intensīvāk risinātu jautājumus par vides sakārtošanu.

Strīķe sacīja, ka tā nav tikai tāda veida korupcija, ka pacienti apdāvinātu ārstus vai aploksnē ieliktu naudu, bet korupcija ir arī citā līmenī - zāļu izplatītāji uzpērk ārstus, lai tie pacientiem izrakstītu tieši viņu firmas medikamentus, lai gan, iespējams, tie nemaz pacientam neder vislabāk.

Vaicāta par konkrētām lietām, kas saistītas korupciju medicīnā, Strīķe konkrētas lietas nevarēja minēt, vien gadījumu Jelgavā, taču patlaban KNAB izmeklēšanā esot vairākas šādas krimināllietas. KNAB solīja sniegt informāciju. Līdz 2011. gadam par korupciju medicīnā esot notiesātas 12 personas.

Savukārt korupcija satiksmes nozarē vairāk jāsaista ar dažādiem iepirkumiem aviācijā, ostās, kapitālsabiedrībās, nevis ar ceļu policistu piekukuļošanu.