03.02.2012 14:13

Vaidere aicina noskaidrot parakstu vākšanas naudas avotus

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(6 balsojumi)

Nevienā valstī nepilsoņi nedrīkst veikt politiskas aktivitātes, bet Latvijā nacionālboļševikiem ļauj vākt parakstus, izmantojot nezināmas izcelsmes naudu – neizpratni pauž Eiroparlamenta (EP) deputāte.

Drošības iestādēm jāspēj dot atbilde, kas tie ir par avotiem, no kuriem šīs aktivitātes finansē. Tām jāizvērtē arī Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) kādreizējā sarakste ar Krievijas vēstniecību, lūdzot tai finansējumu, un jānoskaidro, cik lielā mērā «Saskaņas centrs» ir tas centrs, no kura īsteno Maskavas politiku Latvijā.


«Pašlaik drošības struktūru darbība man šķiet ļoti nepārliecinoša, lai neteiktu vairāk. Kas attiecas uz politiķiem, pajautājiet premjeram, vai viņš domā, ka ikkatram šajā valstī ir tiesības vākt parakstus par jebkuru jautājumu vai saņemt naudu no jebkuriem avotiem,» norāda EP deputāte.


Viņa uzskata, ka referendums ir uzspiests un amorāls, taču 18.februārī jāpierāda, ka valoda mums rūp, - jāiet balsot, un jābalso pret otru valsts valodu. Nedrīkst arī diskriminēt tos, kas savā valstī runā tikai savā – latviešu – valodā.

Līdzšinējā integrācijas politika ir cietusi neveiksmi, tāpēc jāsper praktiski soļi tādai integrācijai, kas notiek uz vienojošas latviešu valodas un kultūras bāzes, ir pārliecināta I. Vaidere. Viņasprāt, jāpanāk, lai katrs Latvijā skolu pabeigušais cittautiešu bērns latviešu valodu prastu tāpat kā savu dzimto. Tādēļ jāpāriet uz vienotu valsts finansētu skolu un bērnudārzu sistēmu valsts valodā kā citur Eiropā, turklāt ar lielām iespējām apgūt Eiropas un minoritāšu valodas.

Pēc deputātes domām, svarīgi būtu pilsoņa solījumu pacelt jaunā pakāpē: iegūstot Latvijas Republikas pilsonību, jādod zvērests, par kura pārkāpšanu paredzēta atbildība – līdz pat pilsonības atņemšanai. Prasība jāiestrādā likumos.

I.Vaidere uzskata, ka Ārlietu ministrija neizmanto visas iespējas skaidrot situāciju mūsu valstī. Negācijas Latvijā ir cieši saistāmas ar okupācijas radītajām sekām. «It kā viss esot skaidrots, un vai nu visam jāpievērš uzmanība. Domāju, ka pamatotas atbildes tomēr nepieciešamas,» viņa piebilst.

Intensīvāk jāmeklē sadarbība ar citu tautību pilsoņiem, ko dezinformē Krievija – ar SC un PCTVL starpniecību, turpina I.Vaidere.

EP deputāte stāsta, ka 15. februārī Eiropas Parlamentā Strasbūrā viņa organizēs konferenci «Kāpēc latviešu valodai jāpaliek vienīgajai oficiālajai valodai Latvijā» ar Eiropas Tautas partijas frakcijas prezidenta Jozefa Daula, EP bijušā prezidenta Ježija Buzeka un Latvijas ekspertu piedalīšanos. Arī tur šie jautājumi tiks skaidroti.