13.01.2013 11:58

Rīgā un Pierīgā plānotie priekšvēlēšanu tēriņi – krietni atšķirīgi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgā un Pierīgā plānotie priekšvēlēšanu tēriņi – krietni atšķirīgi foto.delfi.lv

Rīgā vienai partijai atļautais priekšvēlēšanu izdevumu apmērs reklāmas izvietošanai un labdarībai ir 76 584 lati. Pierīgas novados tie ir krietni pieticīgāki, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aprēķini.

Saskaņā ar likumā noteikto partija attiecīgās domes priekšvēlēšanu izdevumiem par reklāmas izvietošanu un labdarības finansēšanu, sponsorēšanu drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz 18,56 santīmus uz katru vēlētāju iepriekšējās attiecīgās pašvaldības domes vēlēšanās, vēsta LETA.

Ja partija iesniegusi savus deputātu kandidātu sarakstus vairāku pašvaldību domju vēlēšanām, šiem izdevumiem kopā drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz 18,56 santīmus uz katru attiecīgās pašvaldības domes vēlētāju iepriekšējās domes vēlēšanās.

KNAB aprēķini liecina, ka Jūrmalā tie būs 6418 lati, savukārt Ādažu novadā partijas ir tiesīgas tērēt 1176,89 latus, Siguldas novadā – 2458 latus, Babītes novadā – 1133 latus, bet Mārupes novadā – 1688,03 latus.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir no 2. februāra līdz 1. jūnijam, un kopumā partijām uz visām 119 pašvaldībām priekšvēlēšanu izdevumu apmērs ir noteikts 277 425 lati.

Priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi nav noteikti vairākiem ar vēlēšanu kampaņu saistītiem izdevumiem: par pasta pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, par visu veidu reklāmas materiālu sagatavošanu, par vēlēšanu kampaņas plānošanu, sagatavošanu un organizēšanu, par vēlēšanu kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksām un citiem maksājumiem fiziskajām personām, par kustamas un nekustamas mantas īrēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām, par laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām un tamlīdzīgi.

Lai arī šogad spēkā stājušās jaunās likumdošanas izmaiņas pietiekami skaidri definē, kur un kā partijas un trešās personas var veikt priekšvēlēšanu aģitāciju, interneta sociālajiem tīkliem ierobežojumi ir minimāli. Partijām vai deputātu kandidātiem faktiski nepastāv ierobežojumi aģitēt bezmaksas sociālajos tīklos, piemēram, populārajos "twitter.com" vai "draugiem.lv". Izņēmumi ir tikai tādā gadījumā, ja par aģitāciju sociālajos tīklos partijas maksājušas, piemēram, par reklāmas banera izvietošanu vai arī noalgo sabiedrisko attiecību speciālistu, kurš regulāri sociālajos tīklos ievieto vēstījumus.