16.12.2012 08:27

Vai Rīgas likums nāks par labu Pierīgas novadiem?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica. Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica. Krišjānis Grantiņš

Šomēnes sola sākt izstrādāt jauno Rīgas likumu, ar kuru plānots sakārtot galvaspilsētas attiecības ar Pierīgas novadiem un valsti.

To komentē Carnikavas novada domes priekšsēdētāja ("Latvijas Zemnieku savienība") Daiga Jurēvica:

"Daudz diskutēts par to, ka Rīgā ļoti daudzi strādā, bet iedzīvotāju ienākumu nodoklis aizceļo uz Pierīgu. Bet te nedrīkst aizmirst, ka cilvēki bieži vien Rīgā tikai strādā, bet dzīvesvietā, Pierīgā, saņem pakalpojumus.

Iedzīvotāju nodokli nevajadzētu pakārtot kādai vienai pilsētai, jo tikpat labi tāda situācija var būt ap citām lielām pilsētām, piemēram, Ventspili vai Liepāju. Mēs nedrīkstam radīt šādus precedentus. Situācija ir jāveido tāda, lai šis nodoklis valstī tiktu sadalīts daudzmaz proporcionāli, lai visi Latvijas novadi varētu attīstīties līdzīgi. Ir jāsaprot: kur ir lielāka iedzīvotāju koncentrācija, tur neapšaubāmi ir vajadzīgs vairāk pakalpojumu – izglītība, kultūra, sports, infrastruktūra.

Sadarbība, kas līdz šim ir bijusi ar Rīgu, nav bijusi pārāk liela, bet tā nav bijusi arī neveiksmīga. Noteikti vajadzētu atrunāt to, kas Pierīgai ir īpaši svarīgi, – Rīgas sabiedriskais transports. Tas varētu nākt arī dziļāk iekšā Pierīgā, jo cilvēkiem tas ir noderīgs. Tā šobrīd man šķiet nesakārtota joma, jo būtībā Rīga viena pati maksā par to, ka transports aizbrauc kaut kur uz Pierīgu. To varētu atrunāt – vai nu izmaksas daļēji sedz valsts, vai kā citādi šī sistēma tiek sakārtota."