07.12.2012 07:17

Mālpils mērs pēc tikšanās ar prezidentu: "Vismaz esam saklausīti!"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mālpils mērs A.Lielmežs. Mālpils mērs A.Lielmežs. www.malpils.lv

6. decembrī pēc Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes iniciatīvas Melngalvju namā notika valdes pārstāvju tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Tajā tika pārrunāti vietvarām būtiski jautājumi.

Vienīgais no Pierīgas pašvaldību vadītājiem, kurš darbojas LPS valdē un bija klāt arī tikšanās laikā, ir Mālpils mērs Aleksandrs Lielmežs (Vēlētāju apvienība "Vienoti Mālpilij"). Viņš sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" atklāj, ka šis pasākums pozitīvi vērtējams kaut vai tādēļ, ka A. Bērziņš vismaz pievērsis uzmanību pašvaldību problēmām.


"Izrunājāmies un palikām pie tā, ka jāsatiekas atkal, turklāt ne tikai ar viņu, bet arī Ministru prezidentu," stāsta Mālpils mērs. Viņaprāt, galvenais esot tas, ka prezidents sadzirdēja pašvaldību pārstāvju neapmierinātību ar to, ka tām tiks uzlikti arvien jauni pienākumi, taču bez finansiāla atbalsta no valsts puses.


"Laikā, kad krīzes dēļ vajadzēja "savilkt jostas", pašvaldības atsaucās šim ministriju un premjera aicinājumam, taču tagad, kad budžetā ir parādījušies līdzekļi, ko varētu piešķirt, piemēram, ceļu labošanai un citiem svarīgiem darbiem, par mums pēkšņi aizmirst," tā A. Lielmežs.

Viņš atklāj, ka tikšanās laikā tika runāts par to, ka budžeta ieņēmumu pieauguma ziņā pašvaldībām plānots desmit reizes mazāks budžeta palielinājums nekā valstij. Saskaņā ar publiski pieejamajiem valdības priekšlikumiem iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) 2012. gadā plānots 683,7 miljonu latu apjomā jeb +5,3 % salīdzinājumā ar 2011. gadu, bet 2013. gadā – 698,3 miljoni latu jeb +2,1 %, salīdzinot ar 2012. gadu.

Papildu resursi, ko saņem pašvaldības, ņemot vērā IIN izpildes prognozi un proporciju (80/20), ir 14,6 miljoni latu. Savukārt LPS priekšlikums ir palielināt IIN pašvaldību budžeta īpatsvaru līdz 85% jeb 741,9 miljoniem latu, kas būtu +8,5 % palielinājums salīdzinājumā ar šo gadu. Papildu resursi, ko saņemtu pašvaldības, ņemot vērā IIN prognozi un proporciju (85/15), būtu 58,2 miljoni latu.

LPS valde, tostarp A. Liemežs, tikšanās laikā pauda pārliecību, ka šāda IIN sadale atstās nopietnas sekas uz ikvienas pašvaldības darbību, it īpaši ņemot vērā to, ka pašvaldībām uzticēto pienākumu apjoms ir palielinājies, bet finansējuma apjoms samazinājies. Sarunas ietvaros šis bija visplašāk pārrunātais jautājums.