29.11.2012 15:40

Piedāvā veidot jaunattīstības centrus, mazinot sociālo nevienlīdzību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Izvērtējot "Nacionālā attīstības" plāna (NAP) 2014.–2020. gadam piedāvāto redakciju, "Nacionālā apvienība" rosina tajā ieviest labojumus, kas veicinātu teritoriālās attīstības fokusēšanu uz nelabvēlīgo atšķirību mazināšanu gan starp reģioniem, gan pašu reģionu ietvaros.

 

Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums ir svarīga valsts attīstības un konkurētspējas priekšrocība. Konkurētspējīgas un pievilcīgas būs tās teritorijas, kas piedāvās kvalitatīvu un pievilcīgu dzīves vidi, kā arī plašu pieejamo publisko pakalpojumu klāstu un transporta infrastruktūru. Taču šobrīd Latvijas vietas kapitāls ir nepietiekami novērtēts un tāpēc ne visai efektīvi izmantots.

Pašreizējā NAP redakcijā par attīstības centriem tiek atzītas lielākās Latvijas pilsētas un konceptuāli pieņemts, ka līdz attīstības centram var būt līdz pat 100 kilometru liels attālums. Rezultātā vairākās Latvijas vietās, piemēram, Ziemeļvidzemē, Vidzemes augstienē u. c. attīstības centri ir pārāk lielā attālumā, lai attīstība saglabātos visā teritorijā. Par šo koncepciju satraukumu ir pauduši daudzu novadu iedzīvotāji un pašvaldību vadītāji.

Tādēļ "Nacionālās apvienības" frakcijas deputāts Jānis Dombrava ir izstrādājis priekšlikumus par jaunu attīstības centru (jaunattīstības centru) veidošanu. J. Dombravas priekšlikumi ir vērsti uz reģionālās nevienlīdzības mazināšanu un sabalansētas reģionālās attīstības iespējām. J. Dombrava piedāvā veidot attīstības centrus, kuru darbības rādiuss būtu 30 kilometru robežās līdz tuvākajiem reģiona nozīmes attīstības vai citam lielākam jaunattīstības centram. Šiem centriem jākļūst par vilcējspēku investīciju piesaistē uzņēmumiem, radot jaunas darbavietas un vairojot ekonomisko aktivitāti blakus teritorijās.

Par jaunattīstības centru var kļūt pilsēta vai ciemats, kurā dzīvo vismaz 1000 iedzīvotāju un kas atrodas vairāk nekā 30 kilometru attālumā no lielāka attīstības centra vai apdzīvotajā vietā atrodas osta. Jaunattīstības centri: Aglona, Aizpute, Aknīste, Aloja, Auce, Dagda, Engure, Ērgļi, Jaunpiebalga, Kandava, Kārsava, Lubāna, Madliena, Mālpils, Mērsrags, Nereta, Pāvilosta, Priekule, Roja, Rūjiena, Salacgrīva, Saulkrasti, Skrunda, Vecumnieki, Viesīte, Viļāni.

J. Dombrava uzskata, ka "valsts atbalsts un privātā sektora aktivitāte attiecīgajā pilsētā piesaistīs iedzīvotājus un veicinās attiecīgās vietas attīstību. Līdz ar to pastāv iespēja, ka vairāku gadu laikā šādi jaunattīstības centri var izveidoties par reģiona nozīmes attīstības centriem un tā rezultātā veidosies sabalansētāka valsts attīstība".