06.11.2012 13:23

Pierīgas mēri priekšroku dod pārbaudītām vērtībām – Obamam

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vairums aptaujāto Pierīgas pašvaldību vadītāju šodien notiekošajās prezidenta vēlēšanās ASV labprātāk uzvaru atdotu pašreizējam prezidentam Barakam Obamam.

Tiesa, vēlēšanās, spriežot pēc līdzšinējām aptaujām un ekspertu viedokļiem, paredzama spraiga cīņa starp abiem kandidātiem – vēl esošo prezidentu no Demokrātu partijas Baraku Obamu un viņa sāncensi Mitu Romniju no Republikāņu partijas.


Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica ("Latvijas Zemnieku savienība") teic, ka katram no kandidātiem ir savas vājās un stirpās puses, gan personīgi vairāk atbalstot B. Obamu. "Obama nav slikts, viņš spējis sakārtot daudzas lietas gan ASV, gan visā pasaulē, spējis apturēt divus karus. Manuprāt, viņš ir pelnījis palikt amatā un turpināt iesāktās lietas, par kurām iepriekš solījis. Protams, nevienam nekad neizdosies īstenot visu [vēlētājiem solīto]."

Carnikavas pašvaldības vadītāja teic, ka Obama arī vienmēr centies priekšplānā izvirzīt brīvības un vienotības ideju, tostarp sarunās gan ar Krieviju, gan NATO, tādēļ viņa darbības un orientācija visu panākt ar mieru pasaulē ir tikai pozitīvi vērtējamas.

Ropažu novada domes priekšsēdētājs Antons Cibuļskis ("Reģionu alianse") piekrīt ASV vēstnieka Marka Pekalas sacītajam, ka viena vai otra prezidenta kandidāta uzvaras gadījumā Latvijai tas neko nemainīs, tātad arī nepasliktinās. "Mans viedoklis, ka vēlreiz jādod iespēja Obamam, viņš vēl ir jauns, šajā amatā jau strādājis, bijis ļoti aktīvs, tādēļ – lai turpina iesākto."

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis ("Vienotība") prezidenta vēlēšanu gaitai ASV īpaši sekojis līdzi nav, bet viņš lakoniski nosaka: "Esmu par esošo, kas jau pārbaudīts, tātad – lai paliek Obama."

Arī Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus ("Vienotība") piekrīt, ka Obamam jādod vēl viena iespēja: "Viņš jau ir nostrādājis četrus gadus, nekādas "superkļūdas" nav pieļāvis, tā ka lai tik darbojas."

Kā vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Čikāgas latviešu vietnes cikaga.com  aptauju, vairāk nekā puse jeb 61 % Amerikas latviešu atbalsta Republikāņu partijas izvirzīto ASV prezidenta amata kandidātu Mitu Romniju. Veicot līdzīgu aptauju pirms trim nedēļām, atbalsts Romnijam Amerikas latviešu vidū bija nedaudz zemāks jeb 53 %, informēja portāla redaktors Artis Inka.

Laikraksta "The Wall Street Journal" un telekanāla NBC ziņu dienesta aptaujā konstatēts, ka par Obamu gatavi balsot 48, bet Romniju – 47 % vēlētāju, kas statistiski nozīmē neizšķirtu, zinot, ka kļūdas robeža ir plus mīnus 2,55 procentpunkti.

Tiesa gan, visās aptaujās Obamam svārstīgajos štatos, kas galu galā izšķirs vēlēšanu rezultātu, ir neliels, tomēr nozīmīgs pārsvars, kas ļauj raudzīties ar zināmu optimismu uz viņa pārvēlēšanu.