31.10.2012 11:32

Laikraksts: Atstādinātais Ādažu mērs Breidaks turpina cīnīties

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atstādinātais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks. Atstādinātais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks. www.ir.lv, Nora Krevņeva/f64

Bijušais Ādažu novada domes priekšsēdis tagad strādā kādā zemnieku saimniecībā Aizkraukles novadā.

 

Ja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs izķepurosies, bet viņu – pērn februārī no Ādažu novada domes priekšsēdētāja amata atstādināto Normundu Breidaku – notiesāšot, tad viņam vairs neesot nekādu ilūziju, ka šajā valstī valda viens likums un viena taisnība visiem, raksta laikraksts "Diena".

"Malacis Sprūdžs! Vienreiz kaut ko izdarīja," tā nodomājis N. Breidaks dienā, kad vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) paziņojis par A. Lemberga atstādināšanu, ko Ventspils mērs sola apstrīdēt tiesā. Tā ir rīkojies arī N. Breidaks, kura lietā novembra vidū gaidāms Administratīvās apgabaltiesas spriedums.

E. Sprūdžs par A. Lemberga atstādināšanu lēma pēc tam, kad viņa rīcībā nonāca informācija no prokuratūras par iespējamo interešu konfliktu, kādā Ventspils domes priekšsēdis nonācis, piedaloties aptuveni 350 lēmumu pieņemšanā, no kā labumu varētu būt guvis viņš vai viņa ģimenes locekļi. Bijušais Rīgas apriņķa novadu apvienības (tagad – "Reģionu alianses") līderis N. Breidaks atgādina, ka kādreizējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) rīcībā, atstādinot viņu no pienākumiem pašvaldībā, nebija ne prokuratūras, ne Valsts kontroles, bet tikai Finanšu ministrijas sniegtā informācija. N. Breidaks arī neesot guvis sev nekādu labumu. Viņu atstādināja par nelikumīgu rīcību ar pašvaldības finansēm, Valsts kasē ņemto aizņēmumu neizlietojot atbilstoši noteikumiem, kā arī uzņemoties ilgtermiņa saistības bez seguma pašvaldības budžetā.

Pašvaldībai sāka finanšu stabilizācijas procesu, tās priekšsēža darbībā konstatējot normatīvo aktu pārkāpumus. Uz Finanšu ministrijas iesnieguma pamata par Ādažu novada domes darbībām pērn Ģenerālprokuratūra pret N. Breidaku ierosināja kriminālprocesu, un Rīgas rajona apgabaltiesa gada sākumā viņu atzina par vainīgu dienesta stāvokļa izmantošanā, ziņo aģentūra LETA. N. Breidakam inkriminē piemaksu izmaksu darbiniekiem, pārsniedzot atļauto apmēru, tā radot pašvaldībai zaudējumus 11 740 latu apmērā.

N. Breidaks ir sodīts ar naudas sodu 1000 latu jeb piecu minimālo mēnešalgu apmērā, no viņa paredzēts piedzīt 11 740 latu. Tāpat viņam liegts trīs gadus ieņemt vēlētus amatus valsts vai pašvaldības iestādēs. Taču N. Breidaks turpina cīnīties par savu taisnību, un līdz ar to spriedums nav stājies spēkā. Ja līdz 2013. gada jūnijā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām tas nebūs noticis, viņš kandidēs vēlēšanās un uzskata, ka nav vainīgs.

"Tās nebija piemaksas, bet samaksa par papildu darbu darbiniekiem, kuriem bija uzlikti papildu pienākumi sakarā ar divu Rīgas rajona iestāžu pārņemšanu," skaidro N. Breidaks. Viņš arī nepiekrīt par pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu, izšķiroties par 2007. gadā sāktā Kultūras un izglītības centra projekta pabeigšanu.

Kad N. Breidaku atstādināja, viņš saglabāja deputāta mandātu un ierindas deputāta algu aptuveni 200 latu mēnesī. "Tur Lembergam ir taisnība – atlaist var tikai dome, un arī es neesmu atlaists, kamēr spriedums nav stājies spēkā," sacīja N. Breidaks, norādot uz daudzajiem pienākumiem, kurus vairs nevar veikt un kuri uzticēti viņa vietniekam, – atstādinātais priekšsēdis nevar vadīt domes darbu, slēgt darba līgumus, parakstīt finanšu dokumentus, vadīt Finanšu komiteju, izdot rīkojumus.

Tagad N. Breidaks strādā kādā zemnieku saimniecībā Aizkraukles novadā par projektu vadītāju, darot arī vienkāršus darbus, bet pamatā organizē celtniecības darbus. Saimniecību N. Breidaks neatklāja, bet pēc neoficiālas informācijas viņa darba devējs ir uzņēmējs Guntis Belēvičs. N. Breidaks vairākkārt atkārto, ka šajā valstī ir izredzētie un pārējie – kad viņu atstādināja, nav sasaukta speciāla Saeimas komisijas sēde un nav bijis tāda valsts augstāko amatpersonu atbalsta, kādu saņēmis A. Lembergs. Valsts prezidents Andris Bērziņš ministra E. Sprūdža lēmumu saistīja ar vēlēšanu tuvumu, neredzot tam pamatu, bet Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") E. Sprūdža rīcību nodēvēja par puicisku.