03.07.2018 09:48

Ekonomikas ministrs: Taksometru pārvadājumos ir jābūt stingram regulējumam

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ekonomikas ministrs: Taksometru pārvadājumos ir jābūt stingram regulējumam pixabay.com

Taksometru pārvadājumos ir jābūt stingram regulējumam, otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

"Esmu pārliecināts, ka ir jābūt striktam regulējumam," teica ministrs, piebilstot, ka tostarp ir jābūt noteiktiem taksometru pakalpojumu cenu griestiem, kā arī ikvienā taksometrā būtu nepieciešams uzstādīt ierīci, kas pirms brauciena informē par provizorisko maksu, kuru klients var akceptēt vai nē.

Tāpat Ašeradens norādīja – nav pieļaujams, ka taksometru pārvadātāju klienti tiek atstāti bezpalīdzīgi. "Visi šeit ir sapinušies meistarībā. No vienas puses, mēs sakām, ka ir jābūt brīvam tirgum, arī Administratīvā tiesa attiecībā uz lidostu "Rīga" ir lēmusi, ka tirgum ir jābūt pilnīgi brīvam, bet vienā brīdī mēs atstājam klientu pilnīgi bezpalīdzīgi," teica ministrs.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja, lai risinātu taksometru problēmu lidostas "Rīga" teritorijā, otrdien minētais jautājums tiks pārrunāts koalīcijas padomē. Sēdē paredzēts vienoties par darba grupas izveidi, kuras uzdevums būs izstrādāt regulējumu vai noteikumus, kas kontrolētu taksometru darbību lidostā "Rīga".

Premjers arī pauda uzskatu, ka ir nepieciešams noteikt kritērijus par to, kādi taksometru pakalpojumu sniedzēji var iebraukt lidostas teritorijā un kādiem tiem ir jāizskatās, jo nedrīkst aizmirst, ka minētā vieta ir valsts vizītkarte, ārvalstu tūristiem iebraucot Latvijā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Satiksmes ministrija strādā pie izmaiņām normatīvajos aktos, lai lidostā "Rīga" varētu risināt radušos problemātisko situāciju ar taksometriem.

Tāpat ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) nosūtījis vēstuli vairākām atbildīgajām valsts institūcijām, aicinot risināt taksometru jautājumu Rīgas lidostā. Vēstule adresēta satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS), Ašeradenam, lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētājai Ilonai Līcei, Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktorei Baibai Vītoliņai, Konkurences padomes vadītājai Skaidrītei Ābramai un Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētājai Zlatai Elksniņai-Zaščirinskai.

Savukārt lidostas "Rīga" pārstāve Laura Karnīte iepriekš norādīja, ka lidostas iespējas rīkoties ierobežo Administratīvās tiesas lēmums, kas nosaka, ka lidosta nekādā veidā nedrīkst iejaukties taksometru pakalpojumu sniegšanas organizēšanā lidostas publiskajā teritorijā, tādējādi problēmas ar taksometru pakalpojumiem lidostā atrisināsies, kad tiks sakārtota situācija taksometru nozarē kopumā.

Atbilstoši tiesas lēmumam ikvienam licencētam taksometru pakalpojumu sniedzējam ir tiesības sniegt savus pakalpojumus lidostas teritorijā un pieprasīt par to samaksu atbilstoši Rīgas plānošanas reģionā apstiprinātajam tarifam.

Pildot Administratīvās tiesas lēmumu, no 2017. gada 6. septembra taksometru līnija starptautiskajā lidostā "Rīga" iekļauta īstermiņa autostāvvietā P1.