29.06.2018 20:01

VARAM: ST lēmums par Salaspili vieš skaidrību pašvaldību un deputātu pienākumos un tiesībās

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VARAM: ST lēmums par Salaspili vieš skaidrību pašvaldību un deputātu pienākumos un tiesībās arhīvs

Satversmes tiesas (ST) lēmums Salaspils domes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) strīdā vieš skaidrību pašvaldību un deputātu pienākumos un tiesībās, aģentūrai LETA pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) preses sekretāre Santa Vaļuma.

Viņasprāt, spriedums vērtējams pozitīvi, jo "nosaka, ka pašvaldības nav neatkarīgas institūcijas, bet ir padotas Ministru kabinetam, un ministra kompetencē ietilpst pašvaldību darbības pārraudzība likumā noteiktajā veidā."

"Tādējādi ministram ir tiesības apturēt saistošo noteikumu un iekšējo normatīvo aktu normas, savukārt no ST lēmuma nevar skaidri nolasīt, vai ministram ir tiesības apturēt pašvaldības domes iekšējus un politiskus lēmumus. Secīgi ir jāuzsver, ka ST savā spriedumā ir skaidri paudusi – arī politiskam lēmumam ir jāatbilst likuma normām. Tāpat ST savā lēmumā nepārprotami vērš uzmanību uz to, ka proporcionalitāte ir jānodrošina katrā komitejā atsevišķi tāpat kā visā domē," skaidro ministrijas pārstāve.

Pamatojoties uz ST spriedumā norādīto, secināms, ka domes deputātam ir subjektīvas tiesības piedalīties pašvaldības komiteju darbībā, sēdēs un lēmumu pieņemšanā. "Taču ST ieskatā lēmums par komiteju sastāva noteikšanu nepakļaujas ministra kompetencei to atcelt, jo tas nav normatīvais akts. Vienlaikus ST, pretēji pieteicēja uzskatam, neatzīst domes lēmumu par politisku lēmumu, bet gan par tiesību aktu, kam pēc būtības ir jāatbilst Satversmei un citu normatīvo aktu prasībām," norāda Vaļuma.

Tāpat, ņemot vērā ST spriedumā norādīto, katrs pašvaldības deputāta individuālo tiesību aizskārums ir Administratīvās tiesas kompetencē. Proti, ja kādam pašvaldības deputātam šķiet, ka viņa likumā noteiktās tiesības tiek aizskartas, deputātam ST ieskatā būtu jāvēršas Administratīvajā tiesā, nevis pie VARAM.

Līdz ar to ministrijas ieskatā šis "tiesas spriedums ir ļoti nozīmīgs tiesību normu piemērošanā praksē un ikdienā, lai katra pašvaldība un tās deputāti zinātu savus pienākumus un tiesības, kā arī to kā tās realizēt dzīvē. Ministrija ar savu aktīvo darbību ir panākusi šo normu skaidrošanu un piemērošanu praksē," pauž VARAM.

Kā ziņots, ST atcēlusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu, ar kuru tika atcelts Salaspils domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidi, jo tas ir neatbilstošs likuma "Par pašvaldībām" 49. panta pirmajai daļai. ST spriedums nav pārsūdzams.