29.06.2018 09:37

Latvija atvērta diskusijām par jaunām idejām migrācijas jautājuma risināšanai

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvija atvērta diskusijām par jaunām idejām migrācijas jautājuma risināšanai arhīvs

Latvija ir atvērta diskusijām par jaunām idejām migrācijas jautājuma risināšanai, tostarp par reģionālajām krastā izsēdināšanas platformām, tāda valsts pozīcija pausta ceturtdien Briselē notikušajā Eiropadomes samitā.

Kā aģentūru LETA informēja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars, Kučinskis ceturtdien Briselē piedalījās Eiropadomes samitā, kurā īpaša uzmanība tika pievērsta migrācijas jautājumiem.

Latvija sagaida, ka iecere veidot reģionālās krastā izsēdināšanas platformas tiks pētīta detalizētāk un atbildīs starptautiskajām tiesībām, norādīja Vaivars.

Tāpat Latvija atbalsta nostāju, ka ir jāstrādā pie risinājumu stiprināšanas migrācijas ārējā dimensijā – pastiprināta sadarbība ar trešajām valstīm sniedz taustāmus rezultātus nelegālās migrācijas apkarošanā, un tā ir jāturpina. Vienlaikus ir būtiski turpināt strādāt, lai nodrošinātu efektīvu atgriešanas un atpakaļuzņemšanas politiku, par Latvijas nostāju informēja Vaivars. Tādējādi atzinīgi tiek vērtēta Eiropas Komisijas iniciatīva nākt klajā ar priekšlikumiem kopējai Eiropas atgriešanas politikai.

Tāpat atbilstoši Latvijas nostājai, turpinot darbu ar Kopējās Eiropas patvēruma sistēmas reformu, jāpanāk visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pieņemams risinājums, un pārvietošanas pasākumiem jānotiek uz brīvprātības pamata.

Kopumā migrācijas plūsmām uz ES ir tendence samazināties – šogad salīdzinājumā ar gadu iepriekš tās ir samazinājušās par 50%. Nelegālās migrācijas plūsmas Centrālās Vidusjūras migrācijas ceļā turpina saglabāties zemas – līdz 17. jūnijam tās ir samazinājušās par 77% salīdzinājumā ar šo pašu periodu pirms gada.

Kā ziņots, ES samitā Briselē panākta vienošanās migrācijas jautājumā, piektdien paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Vienošanās, kas panākta visu nakti ilgušās sarunās, paredz, ka ES valstis pēc brīvprātības principa izveidos centrus, kuros tiks izskatīti Vidusjūrā izglābto migrantu patvēruma pieprasījumi. Tie migranti, kuri atbildīs patvēruma piešķiršanas kritērijiem, tiks nosūtīti uz ES dalībvalstīm, kas būs gatavas viņus brīvprātīgi uzņemt.

Vēl ES līderi vienojušies, ka tiks pētītas iespējas izskatīt migrantu patvēruma pieprasījumus, vēl pirms viņi ir sasnieguši ES. Paredzams, ka tas varētu notikt Ziemeļāfrikas valstīs.