01.06.2018 19:41

Rinkēvičs: Krievijas amatpersonu veiktas pārbaudes Latvijā netiks pieļautas

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rinkēvičs: Krievijas amatpersonu veiktas pārbaudes Latvijā netiks pieļautas arhīvs

Krievijas amatpersonas var veikt pārbaudes savā valstī, bet Latvijā šādas aktivitātes netiks pieļautas, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), komentējot Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes pārstāvja plānus ierasties Latvijā, lai vērtētu krievu skolu reformu.

Saskaņā ar laikraksta "Nezavisimaja gazeta" ziņoto jūnijā Latviju plāno apmeklēt Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes loceklis Iļja Šabļinskis, lai pēc prokrieviskās organizācijas "Latvijas Cilvēktiesību komiteja" ielūguma novērtētu konfliktsituāciju ap krievu skolu reformu.

Komentējot šo jautājumu, Rinkēvičs aģentūrai LETA norādīja, ka Krievijas amatpersonas "var inspicēt Tambovas vai kādu citu Krievijas guberņu", bet Latvijā nekādas šādas aktivitātes netiks pieļautas.

Ja kāda Krievijas amatpersona vēlas apmeklēt Latviju, tad to var veikt tikai ar privātu vīzu, kas dod tiesības apmeklēt draugus, kas viņu ielūdz, un apskatīt valsti tūrisma un atpūtas nolūkos, skaidroja politiķis. Ja attiecīgās personas aktivitātes pārsniegs šo darbību loku, tad šim cilvēkam vīza tiks anulēta un viņam Latvija būs jāatstāj, norādīja ārlietu ministrs.

Viņš akcentēja, ka Krievijas amatpersonām nav jājaucas Latvijas iekšējās darīšanās, un ka šāda iespējama rīcība netiks pieciesta.

Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka Ārlietu ministrija šajā jautājumā sadarbojas ar Latvijas kompetentajām iestādēm, kas seko līdzi situācijai. Ja no kompetentajām institūcijām tiks saņemta atbilstoša informācija, tad var tikt pieņemts lēmums par attiecīgās personas iekļaušanu "melnajā sarakstā", kas liedz iebraukšanu valstī, piebilda politiķis.

Kā ziņots, "Latvijas Cilvēktiesību komiteja" nosūtījusi Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomei vēstuli, lūdzot Krievijas pusi sniegt neatkarīgu novērtējumu konfliktsituācijai. Kā norāda komiteja, padomes misija nepieciešama, lai "vāktu un izplatītu objektīvu informāciju par cilvēktiesībām Latvijā vai Baltijas valstīs kopumā".