22.05.2018 12:53

VNĪ: Jaunā KNAB ēka ir viens no sarežģītākajiem VNĪ īstenotajiem projektiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VNĪ: Jaunā KNAB ēka ir viens no sarežģītākajiem VNĪ īstenotajiem projektiem VAS "Valsts nekustamie īpašumi"

Otrdien atklātā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) renovētā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vajadzībām pielāgotā, mūsdienu drošības prasībām atbilstošā jaunā ēka Rīgā, Citadeles ielā 1, ir viens no sarežģītākajiem VNĪ īstenotajiem projektiem, ēkas atklāšanā norādīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Jaunās telpas būs piemērotas specifiskajām biroja funkcijām, kas ļaus iestādes darbiniekiem labāk pildīt savus darba pienākumus un atšķirībā no līdzšinējām telpām nodrošinās iestādes funkciju izpildi atbilstoši likumdošanai un saistošajiem normatīvajiem aktiem.

Telpas būs aptuveni par trešdaļu plašākas nekā līdz šim (līdzšinējo 2503 kvadrātmetru vietā 3756), tajās pilnībā tiks nodrošinātas konfidencialitātes prasības, ievērots paaugstināts drošības līmenis, nodrošināta pieejamība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī būs ievērojami plašākas un ērtākas pārrunu telpas.

Biroja telpu pielāgošanu KNAB vajadzībām Rīgas vēsturiskā centra teritorijā izvietotajā, 1875. gadā celtajā ēkā VNĪ īstenojusi laikposmā no 2015. gada sākuma līdz 2018. gada pavasarim. Iepriekš tā bijusi mājvieta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Rīgas muitas reģionālajai iestādei. Projektēšanas darbus un autoruzraudzību veikusi SIA "Rem Pro", būvuzraudzību veica SIA "Būvvalts", bet būvdarbus – SIA "Abora". Projekta kopējais budžets – 3,36 miljoni eiro.

"Viens no ārvalstu investīciju piesaistes faktoriem ir investīciju drošība valstī, kas savukārt saistīts korupcijas līmeni. Valsts kontrole ir norādījusi, ka drošas un labas darba vietas esamība KNAB ir viens no nepieciešamajiem faktoriem, lai veicinātu investīciju piesaistīti Latvijas ekonomikai. Esam gandarīti, ka, nodrošinot atbilstošas telpas šai stratēģiski nozīmīgajai institūcijai, kas ir arī viens no pārmaiņu programmas "100 adreses Latvijas valsts simtgadei" objektiem, VNĪ var pastarpināti dot savu pienesumu investīciju piesaistei un valsts attīstībai kopumā," sacīja Neimanis.

Viņš arī norādīja, ka šis bijis viens no organizatoriski sarežģītākajiem VNĪ īstenotajiem telpu pielāgošanas projektiem, jo bija jāizpilda paaugstinātas drošības prasības, kuras var veikt tikai būvuzņēmējs ar industriālās drošības sertifikātu un atbilstošu personālu.

Būvdarbu gaitā tika veikta pilnīga jumta seguma nomaiņa, visu ēkas inženierkomunikāciju tīklu pārbūve, mūsdienīga energoefektīva apgaismojuma un stiklotās iekšpagalma fasādes ierīkošana, telpu pārplānošana atbilstoši biroja vajadzībām, nesošo konstrukciju pastiprināšana atbilstoši plānojumam, hidroizolācijas darbi esošajām ēkas pagrabstāva konstrukcijām, kā arī apdares un citi darbi.

Kopumā VNĪ uzsāktās programmas "100 adreses Latvijas valsts simtgadei" ietvaros uzņēmums šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus 135 miljonu eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieki.