10.05.2018 14:44

Valsts kontrole: Kučinska paustais par revīzijas iestādi ir nepārdomāts un neveicina uzticību valsts pārvaldei

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valsts kontrole: Kučinska paustais par revīzijas iestādi ir nepārdomāts un neveicina uzticību valsts pārvaldei arhīvs

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) paustais, ka "pēc Valsts kontroles uzlidojumiem parasti viss ir sagrauts", ir nepārdomāts un neveicina uzticību valsts pārvaldei, aģentūrai LETA atzina Valsts kontrolē.

Komentējot Valsts kontroles revīziju par Iekšlietu ministrijas rīcību ar īpašumiem, premjers ceturtdienas LTV raidījumā "Rīta panorāma" norādīja, ka "pēc Valsts kontroles uzlidojumiem parasti viss ir sagrauts, tāds ir stils".

Savukārt Valsts kontrole pauda neizpratni par valdības vadītāja sacīto. "Augstākās revīzijas iestādes loma demokrātiskā valstī ir būt par nozīmīgu publiskās pārvaldes attīstības stūrakmeni, veicinot godprātīgu, likumīgu un sabiedrības interesēm atbilstošu rīcību ar valsts naudu un mantu. Mēs labticīgi paļaujamies, ka Ministru prezidents izprot šo Valsts kontroles lomu, norādot, ka arī jautājumā par iekšlietu nozares nekustamo īpašumu revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem ir jāveic nepieciešamās pārbaudes un atbildīgie jāsauc pie paredzētās atbildības," norādīja revīzijas iestādē.

Valsts kontrolē uzsvēra, ka izteikumi par "visa sagraušanu", publiski augstākās revīzijas iestādes darbu nodēvējot par "uzlidojumiem", ir nepārdomāti un neveicina ne labu sadarbību publiskajā pārvaldē, ne arī sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei.

Valsts kontrole šī gada martā nodevusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) informāciju lietas ierosināšanai par medību kluba "Plauži" esamību Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo telpās Ogres novada Ķeipenē.

"Konkrētie fakti par medību klubu ugunsdzēsēju depo vai trim miljoniem neatbilstoši izlietotu nodokļu maksātāju naudu, vai situācija, kad vadoša nozares amatpersona maksā vairākkārt mazāku īres maksu par salīdzināmiem pakalpojumiem, kamēr īstie ugunsdzēsēji spiesti paši sev gādāt elementāru aprīkojumu un apmēbelēt telpas saviem spēkiem, ir tikai sekas gadiem ieilgušai bezdarbībai, augstu amatpersonu bezatbildībai un acīmredzamai visatļautības un nesodāmības sajūtai. Tēlaini izsakoties, kājas medību klubiņam lauku depo aug nozares amatpersonu gaiteņos, pašlabuma domāšanā un padomiskā pseidomorālē," norādīja Valsts kontrolē.

Iestādē uzskata, ka ir jārada priekšnosacījumi efektīvai iekšlietu nozares nekustamo īpašumu pārvaldībai, jānodrošina vienota īpašumu uzskaite, jāizvērtē to izmantošanas nepieciešamība, labākas izmantošanas alternatīvas. Nepieciešams arī vienots plāns visu nekustamo īpašumu uzlabošanai. Nav ieviesta vienota īpašumu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas politika, un līdz šim īstenotie pasākumi neatbilst ne Ministru kabineta noteiktajiem principiem, ne arī pašas Iekšlietu ministrijas 2007.gadā apstiprinātajā koncepcijā definētajiem mērķiem.

"Negribētos domāt, ka valdības vadītājs to nesaprot vai vēlas piesegt, noklusēt un izlikties neredzam. Kritika ne vienmēr ir patīkama, taču tā jāprot uzklausīt un izmantot nozares un valsts attīstībai," piebilda Valsts kontrolē.

Atbildot Ministru prezidenta izteikumiem par nepieciešamību Valsts kontroles revīziju laikā piesaistīt ekspertus, revīzijas iestādē informēja, ka tā revīzijas laikā piesaistījusi ekspertus un sarunājusies ar nozari, lai vēl vairāk stiprinātu revīziju objektivitāti un vispusīgu konkrēto jautājumu izvērtējumu. Kā atzinusi Iekšlietu ministrija, Valsts kontroles revīzijā sniegtie ieteikumi palīdzēs uzlabot iekšlietu nozares infrastruktūras pārvaldību, apsaimniekošanu un nodrošināt ekonomisku valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.