28.08.2012 10:51

Babītes mērs: 15 deputātu domē ir lieka greznība

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Reģionu alianses" priekšsēdētājs uzsver ka atbalsta deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, taču viņš nepauž kopējo partijas viedokli. "Ne visi "Reģionu aliansē" domā līdzīgi," sacīja Ence. "Reģionu alianses" priekšsēdētājs uzsver ka atbalsta deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, taču viņš nepauž kopējo partijas viedokli. "Ne visi "Reģionu aliansē" domā līdzīgi," sacīja Ence. Krišjānis Grantiņš

Ierosinājums par deputātu skaita samazināšanu un aizliegums apvienot amatus ir atbalstāms, norāda Andrejs Ence.

Kā intervijā Latvijas Radio sacīja partijas "Reģionu alianse" priekšsēdētājs, Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, piemēram, Babītes domē labprāt atgrieztos pie 11 deputātu skaita, kā tas bija pirms pašvaldību apvienošanas novados. Pašreizējais deputātu skaits – 15 –, viņaprāt, ir par lielu.

"Mazāks deputātu skaits atvieglo darbu, ir īsākas un produktīvākas domes sēdes, konkurences dēļ deputāta amatā tiek spēcīgāki cilvēki," deputātu skaita samazināšanas ieguvumus min A. Ence. "Tagad domes sēdes ieilgst, katrs deputāts vēlas izteikties, nepieciešams ilgāks laiks, lai katram izskaidrotu kāda jautājuma būtību."

Babītes novada mērs neuzskata, ka deputātu skaita samazināšana būtu demokrātijas ierobežošana. Kā lielāko ieguvumu viņš uzskata spēcīgāku un zinošāku cilvēku nonākšanu deputāta amatā, nevis finansiālos ietaupījumus.

Babītes novadā naudas izteiksmē mēnesī izdotos ietaupīt aptuveni 1000 latu, tas ir 12 000 latu gadā. "Katrs lats ir jāskaita, – tas ir ļoti laba speciālista atalgojums," skaidro A. Ence, norādot, ka nebūtu lietderīgi uz ietaupīto deputātu atalgojuma rēķina palielināt algas pārējiem deputātiem. "Novada domes deputāts nevar būt pastāvīga darbavieta, viņam tur vienkārši nebūs ko darīt. Deputāts nav maizes darbs, nākt par deputātu tikai algas dēļ nav prātīgi. Deputāta darbā ir jāsaglabā entuziasma princips," sacīja Babītes mērs.

"Reģionu alianses" priekšsēdētājs uzsver, ka atbalsta deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, taču viņš nepauž kopējo partijas viedokli. "Ne visi "Reģionu aliansē" domā līdzīgi," sacīja A. Ence.

Jautājumā par aizliegumu apvienot noteiktus amatus ar deputāta pienākumiem A. Ence piekrīt, ka ir jānodala lēmējvara no izpildvaras. "Pašreizējā situācijā visgrūtāk ir izpilddirektoriem, kuriem jāstrādā ar deputātiem, kas vienlaikus ir kādas iestādes vadītāji. Kā deputāts viņš izpilddirektoram ir priekšnieks, kā iestādes vadītājs – padotais," situāciju skaidro A. Ence. "Paši lemjam, paši daram – tas nav pareizākais darbības princips," piebilda A. Ence.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir sagatavojusi grozījumus likumā par pašvaldībām, lai samazinātu deputātu skaitu pašvaldībās un, paredzot aizliegumus konkrētu amatu savienošanā, novērstu iespējamu interešu konfliktu. Plānots, ka šie grozījumi varētu stāties spēkā vēl līdz nākamvasar paredzētajām pašvaldību vēlēšanām.