03.04.2018 10:02

ASV vēstnieks Igaunijā: Baltijas valstis ir lieliski ASV sabiedrotie

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ASV vēstnieks Igaunijā: Baltijas valstis ir lieliski ASV sabiedrotie pixabay.com

ASV uzskata Baltijas valstis par lieliskiem sabiedrotajiem un paraugu daudziem citiem saviem sabiedrotajiem, paziņojis ASV vēstnieks Igaunijā Džeimss Melvils pirms otrdien Vašingtonā paredzētās ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās ar Baltijas valstu prezidentiem.

"Mēs uzskatām Baltijas valstis par lieliskiem sabiedrotajiem un partneriem un par paraugu citiem mūsu sabiedrotajiem, kā nopietni izvērtēt, kas jādara savās drošības interesēs, un pieņemt nepieciešamos lēmumus, lai šo rīcību atbalstītu ar resursiem un valsts prioritātēm. Šajā ziņā Latvija, Lietuva un Igaunija ir lieliskas līderes aliansē," sacīja Melvils žurnālistiem Tallinā.

"Domāju, ka tā ir daļa no vēstījuma, ko mēs vēlamies uzsvērt, un cerams, ka tam būs rezonanse," teica ASV vēstnieks Igaunijā, runājot par gaidāmo Trampa tikšanos ar Baltijas valstu prezidentiem.

"Savienotajām Valstīm ar mūsu prezidenta Donalda Trampa starpniecību būs iespēja apsveikt trīs Baltijas valstu prezidentus [šo valstu] neatkarības simtajā gadadienā. Tas ir ļoti svarīgs sasniegums ne tikai jums, bet arī mums, jo trīs Baltijas republiku neatkarība, suverenitāte un drošība Savienotajām Valstīm bija ļoti ilglaicīgs mērķis padomju okupācijas periodā," sacīja Melvils.

Viņš uzsvēra, ka ASV īpaši novērtē to, ka Baltijas valstis atvēl aizsardzībai NATO ieteiktos 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). "Tas ir labs piemērs daudziem mūsu sabiedrotajiem, tostarp dažiem patiešām lieliem sabiedrotajiem," sacīja ASV vēstnieks Igaunijā.

Jau ziņots, ka Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Lietuvas valsts galva Daļa Grībauskaite otrdien Baltajā namā Vašingtonā tiksies ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

"Samitā, kas veltīts Baltijas valstu simtgadei, plānots pieņemt deklarāciju, kurā sagaidām spēcīgu politisku vēstījumu attiecībā uz ASV atbalstu Baltijas valstu drošībai un aizsardzībai. Samita laikā plānots iezīmēt turpmāko Baltijas valstu un ASV sadarbību, īpaši drošības un aizsardzības jomā, kā arī sadarbību ekonomikā, enerģētikā, izglītībā un citās jomās," iepriekš uzsvēra Vējonis.