13.03.2018 13:31

VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas amatā apstiprina Daci Pelēko

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas amatā apstiprina Daci Pelēko LETA

Valdība otrdien apstiprināja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieci nodokļu jomā, VID Nodokļu pārvaldes direktori Daci Pelēko par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju.

Pirmdien pēc tikšanās ar dienesta vadību finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) informēja žurnālistus, ka Pelēkā iecelta par ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju, un otrdien par Pelēkās apstiprināšanu lēma valdība. Ministre norādīja, ka VID turpinās līdzšinējās dienesta ģenerāldirektores Ilzes Cīrules iesākto un haoss iestādē nav gaidāms.

Nākamnedēļ finanšu ministrei plānots vienoties ar Valsts kanceleju par VID vadītāja konkursa kritērijiem un laiku. Reizniece-Ozola pagaidām neprognozēja, vai jaunais vadītājs tiks meklēts valsts pārvaldē vai uzņēmēju vidē, vien norādīja, ka iespējas ir dažādas.

Ministre norādīja, ka būtiskākās lietas, kas VID jāturpina, ir Nodokļu un muitas policijas nostiprināšana, nodokļu reformas skaidrošana grāmatvežiem, vienotā konta ieviešana, audita veikšanas reforma, ieviešot labākas procedūras. Tāpat jāturpina arī padziļinātās sadarbības programmas pilnveidošana un ēnu ekonomikas apkarošana.

Pelēkā VID ģenerāldirektora pienākumus pildīja arī 2016. gadā pēc VID ģenerāldirektores Ināras Pētersones atkāpšanās no amata.

Likums "Par Valsts ieņēmumu dienestu" nosaka – ja VID ģenerāldirektors tiek atstādināts no amata pienākumu izpildes vai atbrīvots no minētā amata, Ministru kabinets pēc finanšu ministra ieteikuma apstiprina VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja kandidatūru no VID ģenerāldirektora vietnieku vidus līdz jauna VID ģenerāldirektora iecelšanai.

Jau vēstīts, ka naktī uz sestdienu, 10. martu, negaidīti mira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule, kura vadīja VID kopš 2016. gada novembra. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece aģentūrai LETA apliecināja, ka Cīrule atrasta mirusi savā dzīvesvietā bez redzamām vardarbīgas nāves pazīmēm. Atbilstoši procedūrai nozīmēta tiesu medicīnas ekspertīze nāves cēloņa noteikšanai.