27.02.2018 15:49

Eksperts: "ABLV Bank" lēmums pašlikvidēties ir pareizs, ja tā īstenošanai pietiek līdzekļu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eksperts: "ABLV Bank" lēmums pašlikvidēties ir pareizs, ja tā īstenošanai pietiek līdzekļu Toms Grīnbergs, www.bvef.lu.lv

Komercbankas "ABLV Bank" lēmums pašlikvidēties ir pareizs lēmums, ja bankas līdzekļu apjoms šim mērķim ir pietiekošs, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš.

"Ja banka ir izvērtējusi un pārliecināta, ka tās kopējie aktīvi nodrošina iespēju veikt likvidācijas procesu, neuzsākot bankrota procedūru, tas ir ļoti loģisks un atbilstošs solis gan bankas īpašniekiem, gan arī Latvijai maksimāli izdevīgam situācijas atrisinājumam. Tas ir ļoti pareizs lēmums, ja līdzekļu skaits ir pietiekošs," teica Bērziņš.

Viņš piebilda, ka "ABLV Bank" ir ļoti labi kapitalizēta banka un likums paredz likvidācijas procesa sākšanu, tāpēc no šāda viedokļa likvidācija ir veids, kā banka var ar mazākajiem zaudējumiem saviem klientiem atdot naudu. Bankas klientiem saglabājas iespējas saņemt līdzekļus no visiem bankas izsniegtajiem kredītiem atbilstoši maksājumu grafikiem. Savukārt valstij "ABLV Bank" likvidācija nozīmē potenciāli mazāk neskaidrību saistībā ar maksātnespējas procesu, kas dažkārt ir izaicinājums. Tāpat līdz ar šo bankas lēmumu valstī ir potenciāls saglabāties vairāk darbavietām, jo bankas likvidācija notiks pakāpeniski un tās darbinieki netiks strauji atlaisti.

Viņš arī atzina, ka pēdējie notikumi finanšu sektorā Latvijā nenāk par labu valsts kredītreitingam ilgtermiņā. Tāpat ir šaubas, vai Latvijas kā nerezidentus apkalpojošās valsts banku biznesa modelis var ilgtermiņā turpināties. Arī atsevišķas bankas var ar laiku nolemt šo biznesu pārvietot uz citām valstīm, bet nerezidenti noguldījumiem var izvēlēties citu valstu, piemēram, Luksemburgas un Čehijas bankas. Tādējādi ilgtermiņā banku īpatsvars kopējā iekšzemes kopprodukta (IKP) devumā Latvijas ekonomikai var samazināties.

Vienlaikus viņš norādīja, ka attiecīgā biznesa veida samazināšanās Latvijā ir mazāk negatīva nekā reputācijas kaitējums, ko šāds biznesa modelis var nodarīt valstij turpmāk. "Tā ir stratēģiskā izvēle, kas jāizdara Latvijai un bankām, kas ir svarīgāk – risks reputācijai vai ekonomiskais ieguvums. Mūsu gadījumā reputācija šobrīd ir ievērojami svarīgāka par budžeta ieguvumiem no konkrētā biznesa veida," teica LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un ņemot vērā ECB lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē pirmdien, 26. februārī, nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. "ABLV Bank" pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

Pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" 2017. gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem – Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei – uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas akcijām.