21.02.2018 09:22

Pretkorupcijas komisijas priekšsēdētājs: Nebrīnīšos, ja Rimšēviča lietā parādīsies jaunas personas un epizodes

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pretkorupcijas komisijas priekšsēdētājs: Nebrīnīšos, ja Rimšēviča lietā parādīsies jaunas personas un epizodes Saeimas administrācija

Nebūs brīnums, ja saistībā ar Latvijas Bankas (LB) vadītāja Ilmāra Rimšēviča korupcijas lietu parādīsies "jauni pārsteigumi," jaunas epizodes un jaunas iesaistītās personas, šorīt Latvijas Radio izteicās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Politiķis zināja stāstīt, ka operatīvās darbības šajā lietā varētu būt veiktas vairāku gadu garumā, varētu būt iegūts gana daudz informācijas, bet jautājums esot, cik sekmīgi izdosies nostiprināt operatīvajā darbībā iegūto informāciju kā pierādījumus, kas korupcijas lietās esot ļoti sarežģīti.

Rimšēviča teikto Latvijas sabiedrībai deputāts lielā mērā novērtēja kā aizstāvības pozīciju, nevis objektīvus faktus, piemēram, Saeimā lemjot par likuma grozījumiem, lai pastiprinātu cīņu pret naudas atmazgāšanu, Latkovskis nav piefiksējis faktiski nekādu Latvijas Bankas aktivitāti, lai arī Rimšēvičs apgalvo, ka tieši viņš esot bijis viens no aktīvākajiem šajā jomā.

Lūgts vērtēt, vai pastāv iespēja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) varētu būt ticis maldināts, kā to novērtējis pats Rimšēvičs, Latkovskis bija gana skeptisks, tomēr sacīja, ka varot jau būt visādi, tāpēc viņš aicinājis situācijas izvērtēšanai un izmeklēšanai aktīvi pieslēgt ASV un Eiropas speciālos dienestus.

Latkovskis atgādināja, ka neviena Latvijas amatpersona, kas kaut nedaudz ir informēta par šo lietu, neapstrīd tiesībsargājošo iestāžu darbu, un arī Aizsardzības ministrija (AM) ar savām aizdomām par bildi, kurā Rimšēvičs redzams Krievijā, nevis apstrīd sākto lietu, bet gan norāda uz informācijas izplatības dīvainībām.

"Krievija pielej eļļu ugunī. Viņu mērķis ir radīt zināmu haosu," vērtēja Latkovskis, "Krievija mūsu stratēģisko partneru acīs cenšas pasniegt Latviju kā neizdevušos valsti."

Latkovskis tomēr grib uzzināt, vai Latvijas drošības iestādes bija informētas par Rimšēviča braucieniem un Krieviju, jo ir skaidrs, ka tik augsta amatpersona kā LB prezidents vienmēr tiks novērota no Krievijas specdienestu puses un iegūtā informācija var tikt negatīvi izmantota.


KNAB ir sācis kriminālprocesu pret Rimšēviču par kukuļņemšanu. Viņš paziņojis, ka nolēmis neatkāpties no amata.

Rimšēvičs tiek turēts aizdomās KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik" banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar "Trasta komercbanku", ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.