29.07.2012 20:26

Aptauja Baldonē: Vai ieviest elektronisko balsošanu?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Baldonē: Vai ieviest elektronisko balsošanu? www.europarl.europa.eu

Iespējams, jau nākamās pašvaldību vēlēšanas varētu noritēt elektroniski.

Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem jau dienu iepriekš būs iespēja nobalsot internetā, izmantojot internetbanku vai elektronisko parakstu. Tomēr aizvien būs iespēja balsot kā līdz šim – vēlēšanu iecirkņos.

Elektroniskā sistēma atvieglotu balsošanu, piemēram, tiem, kas vēlēšanu dienā ir darbā, slimības dēļ nevar ierasties vai atrodas ārzemēs. Pēc Centrālās Vēlēšanu komisijas aplēsēm, jaunās sistēmas ieviešanai vajadzīgs vismaz miljons latu, no kuriem daļa būtu jāiegulda balsošanas programmas izveidei, bet daļa sabiedrības izglītošanai.

Tomēr, lai jauno sistēmu ieviestu, vēl ir jāsakārto neskaitāmas lietas. Skeptiķi gan uzskata, ka interneta balsošana ir nedroša un vēlēšanu rezultāti būs apšaubāmi.

Inge Hendzele, pensionāre:

Daudziem elektroniski balsot būtu ērtāk, jo nevajadzētu nekur iet. Būtu gatava arī pati izmantot šādu sistēmu, ja kāds parādītu.

Vitolds Kantāns, atslēdznieks:

Būtu labāk, ja nekas nemainītos un balsošana notiktu vēlēšanu iecirkņos. Elektrību un citus rēķinus jau maksājam mājās no interneta. Vēlēšanas taču ir kā svētki, tusiņš, kur visi tiekas.

Sveta Ž., strādā kafijas rūpnīcā:

Domāju, ka būtu labi ieviest arī elektronisko balsošanas sistēmu, jo daudziem noteikti tas būtu ērtāk, nekā doties uz vēlēšanu iecirkni.

Ruta Altena, pedagoģe:
Arī pati labprāt izmantotu elektronisko balsošanas sistēmu. Pagaidām man gan šādu iemaņu nav, bet noteikti gribētu iemācīties. Tas būtu ērtāk.