28.04.2017 18:21

Pierīgā jaunas partijas, alianses un solījumi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā jaunas partijas, alianses un solījumi arhīvs

Ir noslēgusies partiju un vēlēšanu apvienību sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām. Vēlētājiem atliek tos izpētīt, atcerēties tautas kalpu paveiktos darbus, iepazīties ar priekšvēlēšanu solījumiem un 3. jūnijā doties pie vēlēšanu urnām.

Pierīgas deputātu kandidātu sarakstus pētīja arī "Rīgas un Apriņķa Avīze".

26. aprīļa pēcpusdienā no 17 Pierīgas pašvaldībām Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) bija reģistrēti 99 partiju un vēlēšanu apvienību saraksti ar 1414 kandidātu vārdiem. Visvairāk – 14 ‒ sarakstu tika iesniegts no Ķekavas novada, pa astoņiem ‒ no Garkalnes, Mārupes, Ropažu un Salaspils novada. Tikai pa diviem sarakstiem tika iesniegts no Krimuldas, Sējas un Siguldas novada. Jāatzīmē, ka Krimuldas un Siguldas novada domē jāievēl 15, bet Sējas novadā – deviņi deputāti.


Pirmās personas jaunajos sarakstos

No visiem 17 pašlaik pie varas esošajiem novadu domes priekšsēdētājiem vēlēšanu sarakstos atrodam 16 uzvārdus. Kā pirmie savos sarakstos no Latvijas Reģionu apvienības atrodas Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās viņš kā pirmais sarakstā startēja no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) saraksta) un Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence.

Partijas "Reģionu alianse" pirmais kārtas numurs ir Ķekavas novada domes priekšsēdētājam Andim Damlicam. Viņa kolēģis Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics arī ir pirmais, bet šoreiz "Reģionu alianses" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" kopējā sarakstā.

Kā otrā Baldones novada "Reģionu alianses" sarakstā atkāpusies līdzšinējā domes priekšsēdētāja Karina Putniņa, līdera vietu atdodot lauku attīstības konsultantei Inesei Lagzdiņai. No pirmās vietas uz trešo partijas "Reģionu alianse" un ZZS kopējā listē šoreiz atkāpies arī pašreizējais Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Juris Salmiņš. Pirmais šeit ir Krimuldas vidusskolas datu administrators, domes deputāts Linards Kumskis, kuram ir angļu valodas skolotāja izglītība.

Vairāku novadu domes priekšsēdētāji kā pirmie startēs no Latvijas Zemnieku savienības saraksta, un tie ir: Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš Garkalnē, Aivars Nalivaiko Inčukalnā, Daiga Jurēvica Carnikavā un Zigurds Blaus Ropažos.

Tāpat kā līdz šim, ZZS sarakstu Mārupē iesāk domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs. Šeit gan partijas piederībai priekšsēdētāja izvēlē nav galvenā loma, jo par priekšsēdētāju kļūst kandidāts, kurš savācis visvairāk balsu.

Kā iepriekš, līderpozīcijas savos sarakstos ir saglabājis Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs, kurš pārstāv Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars no "Vienotības" un Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš, kurš pārstāv novada politisko spēku "Tēvzeme". Solījumu "Rīgas un Apriņķa Avīzei" turējis arī Saulkrastu novada mērs Ervīns Grāvītis, kurš kā pirmais numurs startēs Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" sarakstā.

Savukārt Mālpils novada domes priekšsēdētājs, pašvaldību politikas vecmeistars Aleksandrs Lielmežs gan vēl ir apvienības "Vienoti Mālpilij!" sarakstā, bet jau ar ceturto kārtas numuru.

Savukārt ilggadējā Stopiņu novada domes priekšsēdētāja Jāņa Pumpura vārds vairs nav atrodams nevienā no pieciem iesniegtajiem sarakstiem. Iepriekšējās vēlēšanās 2013. gadā viņš startēja no "Reģionu alianses" saraksta. Šoreiz gan saraksts ar šādu nosaukumu nav iesniegts. Tā vietā ir Latvijas Reģionu apvienības un partijas "Vienotība" kopējais saraksts, kura priekšgalā ir novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Paulāne.

Jaunas alianses

Pierīgas deputātu kandidāti nav pārāk čakli uz dažādu alianšu veidošanu. Vēlēšanu apvienību sastāvā parasti ir partija "Vienotība", kas Inčukalna novadā apvienojusies ar partiju "Latvijas attīstībai", bet Ķekavā ir kopīgs "Vienotības", "Izaugsmes" un "Latvijas attīstībai" saraksts. Ļoti dabiska ir Latvijas Reģionu apvienības apvienošanās vienā sarakstā ar partiju "Reģionu alianse" Garkalnē.

Pārsteigums ir tikai divu sarakstu pieteikums Siguldas novadā, kur apvienojušās citviet atsevišķi startējošās politiskā partija "Reģionu alianse" un Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Savukārt Krimuldas novadā "Reģionu alianse" apvienojusies ar Zaļo un Zemnieku savienību. Daudzos Pierīgas novados Zaļā partija un Zemnieku savienība startē atsevišķi.

Stopiņos sāksies izstāšanās no NATO

Par vietu zem saules šajās vēlēšanās vienatnē nolēmusi cīnīties tāda partija kā, piemēram, "Eiroskeptiķu rīcības partija". Tās sarakstus atrodam, piemēram, Mārupē un Stopiņos. Mārupieši vēlētājiem sola panākt nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu un novadā izveidot brīvo tirdzniecības zonu. Tikmēr Stopiņu eiroskeptiķi sola, ka Latvija izstāsies no NATO. Jāsaka gan, ka par rīcību attiecībā uz Stopiņu novadu partijas programmā nav iespējams uzzināt.

Starp Salaspils novada deputātu kandidātu sarakstiem pamanāms ir saraksts, kuru iesniedza partija "Alternative", kas sola iestāties par demokrātisku, sociāli taisnīgu un integrētu sabiedrību.

Jaunpienācēji

Starp 49 politiskajiem spēkiem, kuri startēs šajās pašvaldību vēlēšanās, daudz jaunu nosaukumu nav. Piemēram, Baldonē un Ropažos cīņā par vietām pašvaldību domē startēs partija "Gods kalpot mūsu Latvijai". Pazīstamākā persona pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes loceklis Andrejs Požarnovs ir partijas Baldones saraksta "lokomotīve".

Ar sabiedrībai mazāk pazīstamām personām sevi pieteikusi arī partija "KPV LV", kuras līderis, Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš Pierīgā nestartēs. Ķekavā iedzīvotājiem tiks piedāvāta iespēja nobalsot arī par Jaunās konservatīvās partijas sarakstu, bet Mārupē – par partiju "Progresīvie", kuri saka: "Padoties aizliegts!"

Arī viens ir karotājs

Pierīgā iesniegti divi saraksti, kuros redzam tikai vienu uzvārdu. Piemēram, Ķekavas novada vēlēšanās piedalīsies apvienība "Iedzīvotāji", kuras sarakstā ir tikai viens kandidāts – Jānis Levits, kurš jau otro reizi vēlēšanās kandidēs ar programmu, kas izteikta vienā frāzē: "Nerimstoša cīņa par taisnību." Par sevi viņš norāda, ka ir SIA "Hell dive productions" valdes loceklis.

Arī Saulkrastu novadā kā partijas "Alternative" vienīgais kandidāts startēs pašnodarbināts jurists Rihards Pušmucāns, kurš sola atrisināt visu, ar ko saulkrastieši allaž bijuši neapmierināti.

Mēģinās arī "norakstītie"

To, ka uz vēlēšanām atdzīvojušās arī it kā jau norakstītas partijas, liecina "No sirds Latvijai!" saraksts, kura priekšgalā ir domes deputāts Pēteris Geks. Tiesa, iepriekš viņš pārstāvēja tagad jau norietējušo politisko partiju "Tautas kontrole".

Neraugoties uz neveiksmi iepriekšējās vēlēšanās, no partijas "Saskaņa" saraksta Ropažos kandidēs Rīgas domes darbinieks, Mājokļu un vides departamenta galvenais speciālists Normunds Vagalis, kuru "Rīgas un Apriņķa Avīzes" lasītāji pazīst arī kā biedrības "Attīstības centrs "Mucenieki"" līderi. Viņa sarakstā ir četri cilvēki.

Ir arī "neprecizitātes"

Pētot Pierīgas deputātu kandidātu sarakstus un dosjē, "Rīgas un Apriņķa Avīze" atklāja arī dažas apzinātas vai neapzinātas "neprecizitātes", proti, daži kandidāti par sevi bija norādījuši nepatiesu informāciju – galvenokārt tas attiecas uz darbavietas norādi. Kā noskaidrojām CVK, likums neparedz sankcijas šādos gadījumos, un deputātu kandidātu šmaukšanās paliek uz viņu pašu sirdsapziņas vai vēlētāju vērības pārbaudei.